Коронавирусът повтаря все по-често

Засега няма подробни данни за хората, които са са заразили по повече от два пъти

Здраве
21:05 - 29 Юни 2022
7094
Коронавирусът повтаря все по-често

Повторни инфекции с COVID стават все по-вероятни, тъй като пандемията се проточва и вирусът еволюира, предупреждават медицински експерти, цитирани от Асошиейтед прес.

Специалистите смятат, че ще има хора, които ще се заразят по повече от два пъти. Нови изследвания показват, че това може да доведе до по-висок риск от здравословни проблеми.

Засега няма подробни данни за хората, които са са заразили по повече от два пъти, въпреки че властите в някои от американските щати събират информация за повторните инфекции като цяло.

Ню Йорк, например, отчита около 277 000 отново заболели от общо 5,8 милиона с положителни резултати за COVID по време на пандемията. Експертите обаче казват, че реалните данни са много по-високи, тъй като огромна част от направените в домашни условия тестове не са официално декларирани.

Редица публични личности наскоро се заразиха с COVID за втори път. Сред тях са американският министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Хавиер Бесера и канадският премиер Джъстин Трюдо, припомня Асошиейтед прес. Сенаторът Роджър Уикър от Мисисипи пък заяви, че е дал положителна проба за новия коронавирус за трети път. Всички те съобщиха, че са напълно ваксинирани, а Трюдо и Бесера казаха, че са получили и подсилващи дози.

"Доскоро беше почти нечувано, но сега става все по-обичайно" да се срещаме с COVID два, три или дори четири пъти, каза д-р Ерик Топол от изследователския център "Скрипс рисърч". "Ако не измислим по-добри защити, ще видим много повече от това".

Защо? Имунитетът от преболедуване и ваксинации намалява с течение на времето, като по този начин хората стават по-уязвими, обясняват специалистите.

Освен това вирусът еволюира, за да стане по-заразен.

Рискът от повторна инфекция е бил около седем пъти по-висок при подвариантите на Омикрон в сравнение с периода, когато разновидността Делта беше най-често срещаната, показват изследвания от Обединеното кралство.

Учените смятат, че мутациите на варианта Омикрон, на които се дължат огромна част от случаите на заболели в момента в САЩ, много добре се справят със заобикалянето на имунитета от ваксинация или преболедуване.

Специалистите не знаят защо точно някои хора се заразяват повторно, а други - не, но смятат, че това може да се дължи на няколко неща: здраве и биология; излагане на определени варианти; степен на разпространение на вируса в дадена общност; ваксинационен статус и поведение.

Британски изследователи установиха, че хората са по-склонни да се заразят повторно, ако са неваксинирани, по-млади или са имали лека инфекция за първи път, отбелязва Асошиейтед прес.

Учените също не са сигурни колко скоро човек може да се зарази след преболедуване. И няма гаранция, че всяка следваща инфекция ще бъде по-лека от предишната.

Лекарите казват, че поставянето на ваксина и подсилваща доза е най-добрата защита срещу тежък COVID и смърт, а има и доказателства, че също така се намалява вероятността от повторно заразяване.

Засега няма достатъчно документирани случаи на множество повторни инфекции, "за да се знае наистина какви са дългосрочните последици", каза д-р Питър Отес от медицинския колеж Бейлор в Хюстън, Тексас.