Коронавирусът съсипа Ибиса

Актуални новини
16:31 - 16 Септември 2020
4061
Коронавирусът съсипа Ибиса

Стотици потни младежи са напълнили дансинга, а едно от най-големите партита в Ибиса едва сега започва. Лазерни лъчи се разпръсват над тях. Бийтът на електронната музика се забързва. Всички държат ръцете си във въздуха, докато енергията на музиката продължава да се покачва. И тогава, преди следващия удар на баса – божествен момент на мълчание.

На Балеарските острови все още е лято и ако не беше коронавирусът, младежите от цяла Европа сега щяха да са препълнили плажовете, баровете и клубовете на Ибиса.

„На нашия остров сега туризъм няма. Има шепа хора, които идват за няколко дни. Имахме много лошо лято, а работата е там, че ще имаме и много лоша зима“, казва Хуан Мигел Коста, туристически директор на Ибиса, пред CNN.

Ибиса е може би най-популярният от Балеарските острови. Той привлича както звезди, които пристигат с големите си яхти, така и млади туристи от цяла Европа, които търсят забавление. Ъндърграунд денс сцената, която пристига на острова през 80-те години, десетилетия по-късно е узряла в международно известна туристическа индустрия.

Но когато COVID-19 настъпи, клубовете затвориха, полетите бяха отменени, а Ибиса започна да страда от тежък махмурлук, без дори да се е забавлявала предната вечер. Засега не изглежда, че ситуацията ще се промени. А местните хора, които разчитат да печелят пари благодарение на клубовете, трябва да се научат да живеят в свят без тях. Така, след близо 40 години, коронавирусът спря музиката на Ибиса.

Но много сякаш предчувстваха, че нещо такова може да се случи скоро. Още през януари 2020 г. властите на Балеарските острови искаха да променят славата на Ибиса, свързана с алкохол и хедонизъм, и да я превърнат по-семейна дестинация за устойчив и уважителен туризъм. Законите предвиждаха забрана на така наречените „happy hours“ с по-евтин алкохол, спиране на парти лодките, както и на организираното обикаляне на барове и клубове. За някои пандемията е имала положителен отпечатък върху острова.

За Розана Морийо, генерален директор на туризма за Балеарските острови, паузата е дала възможност да се премислят нови начини за промяна на славата на Ибиса. Ала Хуан Мигел Коста се надява, че клубовете отново ще отворят врати и ще могат да взаимодействат с туризъм, който е насочен и към културното наслесдство, спорта и спокойствието.

Сезонът не бе напълно загубен за Балеарските острови. На Майорка все пак кацнаха няколко самолета с германски и британски туристи. През юли 1 млн. души плажуваха там. Но към края на месеца случаите на болни от коронавирус в Испания отново започнаха да растат.

Великобритания наложи карантина за връщащите се от Майорка и останалите острови. Германия предупреди гражданите си да не посещават страната. Бъдещите резервации бяха отменени. „След като загубихме двата си основни пазара броят на туристите беше равен на нула“, казва Морийо.

Тези, които все пак се примириха с карантината и пристигнаха в Испания, преживяха съвсем различна ваканция. Обичайно оживената плажна линия на Майорка бе празна. Супер клубовете на Ибиса бяха заковани с дъски. Баровете можеха да отворят, но само ако посетителите спазват социална дистанция. Танците бяха напълно забранени.

„Заради това повечето барове в Ибиса решиха да не отварят. Това беше първият удар“, казва Коста. Тези, които все пак решили да отворят врати, имали само между 45 и 50% от приходите си от миналата година.

За туристите, свикнали да купонясват на Балеарските острови, това лято беше разочарование

„Това е тежка година за ваканция като цяло“, казва британският пътешественик Джак Пейнтър, голям фен на хаус музиката и дългогодишен посетител на Ибиса. Но за Розана Морийо това е шанс да се продължи диалога за бъдещето на туристическата дестинация. „Ситуацията сега е шанс да променим модела си на туризъм, шанс е хотелите да променят условията си, да спрем да предлагаме евтина почивка и много алкохол“, казва тя.

Дори и карантината и забраните за пътуване да бъдат премахнати, клубовете в ерата на COVID-19 едва ли ще отворят скоро, тъй като са перфектното място за разпространение на вируса. Но оптимизъм има, че когато нещата се нормализират, обстановката на Балеарските острови ще се оправи. „Това е просто 2020 година и ще се наложи да я забравим“, казва Хуан Мигел Коста.