Коронавирусът стигна Нидерландия

Moderna Therapeutics достави първите партиди от ваксината срещу COVID-19

Топ
07:27 - 28 Февруари 2020
2468
Коронавирусът стигна Нидерландия

В Нидерландия е регистриран първият случай на заразяване с нов тип коронавирус COVID-19. Това се съобщава на уебсайта на нидерландското Министерство на здравеопазването.

Вирусът е открит при пациент, който е в болница в град Тилбург. Лабораторни изследвания бяха проведени от Нидерландския национален институт за обществено здраве и околна среда.

Според министерството наскоро мъжът посетил Ломбардия в Италия, след което се озовал в болницата, където бил изолиран.

Решаващ момент с епидемията от новия коронавирус глобално. Това предупреди генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от световни агенции. Той призова засегнатите държави да "действат бързо" за овладяване на заразата.

По думите му изглежда, че няма широко разпространено предаване на вируса. Гебрейесус подчерта, че всички държави трябва да са сигурни, че техните здравни системи са подготвени за епидемия.

Ние всъщност сме в много деликатна ситуация, при която епидемията може да тръгне във всякаква посока, като се основава на това как реагираме, изтъкна генералният директор.

"Този вирус има потенциал на пандемия. Това не е времето за страх. Това е времето да се предприемат действия за превенция на вируса и спасяване на човешки живот", категоричен е той.

Междувременно Moderna Therapeutics, биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, е доставила първите партиди от своята ваксина срещу коронавируса COVID-19, съобщи "Тайм".

Ваксината е създадена само за 42 дни след като генетичния код на вируса COVID_19, наречен SARS-CoV-2, е пусната от китайски изследователи в средата на януари. Първите флакони бяха изпратени до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националния здравен институт (NIH) в Бетесда, MD, който ще подготви ваксината за изследване върху хора още през април.