Коронавирусът у нас заразява като грип с индекс 1,4

Вече сме в нова фаза от развитието на епидемията, твърди проф. Тодор Кантарджиев

Общество
11:25 - 24 Април 2020
2769
Коронавирусът у нас заразява като грип с индекс 1,4

В момента индексът на разпространение на коронавируса у нас е 1,4. Това значи, че 10 болни заразяват 14 души. Слава Богу, че не допуснахме например 10 да заразяват 30 или 1 да заразява дори по 200 души. Това обясни шефът на Националния център по заразни и паразитни болести пред "Фокус". Коефициент от 1,4 е подобен и при грипните епидемии.

"Това значи, че мерките при нас работят и хората се отнасят сериозно. Опасността се крие в разхлабването на мерките и евентуалното неглижиране на проблема от страна на лекари“, отбеляза професорът.

И обяви, че България се качва по стръмнината и навлиза в нов етап на развитието на коронавируса.  Той припомни, че прогнозите на Националния оперативен щаб в последните 2 месеца се сбъдват. За вчера в Националната референтна лаборатория са били изпратени 450 материала за изследване с PCR, обясни проф. Кантадржиев, като посочи, че много голяма част от тестовете се оказват положителни.

„Важното е първо да запазим медицинския персонал, първите случаи да се диагностицират. Второто е всички, които имат прояви на пневмония, да бъдат изследвани и в работещите колективи да се хващат първите случаи", добави още той.