Коронавирусът уби 100-годишна пловдивчанка, седмица преди да навърши 101

Новини
18:27 - 20 Декември 2020
5816
Коронавирусът уби 100-годишна пловдивчанка, седмица преди да навърши 101

100-годишната пловдивчанка Ивет Анави загуби битката с COVID-19. Възрастната еврейка издъхна само седмица преди да навърши 101 години.

Старата дама се е заразила от жената, която се грижи за нея. „Имаме 20 жени, които се грижат за нашите сънароднички, преживели Холокоста, и точно тази, която е при мен, се е заразила. И да предаде заразата на мен”, каза г-жа Анави. Преди дни, столетницата сподели, че е много зле и е с кислороден апарат. 

Забележителната пловдивчанка, която близки и познати наричаха „Вдъхновителка“, е родена на 26-ти декември 1919 година в Пловдив. Потомка е на стара еврейска фамилия. Учи в Еврейското училище с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия. Започва следването си в Страсбург, Франция, през 1938 г., където изучава френска литература. След избухването на Втората световна война продължава учението си в Софийския университет, специалност Романска филология. Като еврейка преживява преследванията по силата на Закона за защита на нацията. Дипломира се през 1943 г.

Голяма част от професионалния ѝ път преминава като библиотекар в Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. В течение на 3 години завежда филиала на библиотеката „Максим Горки“ в Стария град. През 1960 г. завършва задочно висше библиотечно образование. Владее няколко чужди езика.