Коронавирусът взе главата на полския здравен министър

Професор по право оглави външното министерство

Новини
21:27 - 20 Август 2020
3978
Коронавирусът взе главата на полския здравен министър

Полският премиер Матеуш Моравецки назначи нови министри на външните работи и на здравеопазването, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. И двата поста са много важни в момент, когато правителството насочва усилията си към борба с коронавирусната пандемия и води активна политика по отношение на вълненията в съседен Беларус, предава БТА.

Пред журналисти във Варшава премиерът съобщи, че новият външен министър е Збигнев Рау, професор по право, бивш ръководител на Лодското воеводство и досегашен председател на комисията по външните работи на Сейма, долната камара на парламента. Той има опит и в полско-американските отношения, отбелязва Асошиейтед прес.

Новият министър на здравеопазването е Адам Неджелски, икономист, работил дълги години в държавната администрация и досегашен ръководител на Националния здравен фонд. Моравецки подчерта, че Неджелски е най-подходящият човек за поста на здравен министър в момент, когато Полша се сблъсква с втора вълна от коровирусната инфекция и има да решава отдавнашни структурни проблеми на здравните си служби. Неджелски сменя на поста Лукаш Шумовски, кардиолог, подал тази седмица оставка на фона на твърдения за злоупотреби при поръчка на медицинска апаратура за борба с епидемията.

Оставката на досегашния министър на външните работи Яцек Чапутович не бе изненада, отбелязват полски медии. Той бе предупредил, че ще се оттегли след президентските избори това лято.