Коронавирусът завладя и Южна Корея

Всички военни бази в страната са под ключ

Актуални новини
12:33 - 21 Февруари 2020
1026
Коронавирусът завладя и Южна Корея

След Китай опасният и смъртоносен коронавирус плъзна и в съседна Южна Корея. Страната съобщи за десетки нови случаи на заразени с Covid-19, предадоха ТАСС и ДПА. Вчера са били установени 52 нови случая, а днес още 48. С тях потвърдените случаи в страната стават общо 204.

Улиците на град Дегу сега са пусти. На 2,5-те милиона жители на този град бе препоръчано да си стоят по домовете. Дегу и Чонгдо са обявени за "зони, в които се полагат специални грижи". 

Всички военни бази в страната са под ключ, след като трима войници дадоха положителни проби, предаде Би Би Си.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че ситуацията е извънредна, а премиерът Чхун Се-кюн обеща твърди и бързи мерки срещу разпространението на вируса. 

Случаи на зараза има и в Сеул, където властите планират да забранят събиранията на много хора на едно място. Вчера Южна Корея регистрира и първия си смъртен случай на заразен с новия коронавирус.

110 от заразените в страната, в това число и първият смъртен случай, са в Дегу, като 70 процента от тях са свързани с местния клон на християнската секта Църквата на Исус, известна още като църквата Шинчхонджи, предаде Асошиейтед прес. Неотдавна човек, заразен с новия коронавирус, е бил на две богослужения в църквата.

Всичките 1000 богомолци, присъствали на тези две служби в неделя, са поставени под карантина в домовете си и властите ги проверяват за наличие на вируса. Сектата има 200 000 последователи в цялата страна и е затворила сега заради новия вирус всичките си 74 църкви.