Корояд съсипва борове край Велико Търново

Наложителна е санитарна сеч в засегнатите участъци

Общество
16:04 - 22 Юни 2022
2522
Корояд съсипва борове край Велико Търново

Заради корояди и други вредители съхнат борове край Велико Търново, съобщиха от Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Причината са различни биотични и абиотични фактори, като най-голямо негативно влияние оказват различни видове бръмбар корояд.

Изсъхналите дървета се виждат от пътя, при влизане във Велико Търново от южния вход на града в района на Присовските завои. Силно засегнати са четири участъка с обща площ 86 дка държавна горска територия. Според експертите лесовъди причините за съхненето на бора са комплексни.

През последните години, наред с повишението на температурите, се наблюдава също неравномерно разпределение на валежите.

Залесяванията с чер и бял бор в района са извършени преди повече от 50 години на места, които не са типични за бора и са на малка надморска височина – от 180-240 метра, казват експертите. Това е далеч под естествената среда на разпространение на белия и черен бор, тъй като ареалът на белия бор в България е между 800 и 2000 метра надморска височина, а на черния - от 400 до 1500 метра.

Така създадените култури са с отслабен растеж и поставени в неблагоприятни за тях климатични условия, се оказват нападнати от вредители, се посочва в съобщението.

Според експертите санитарната сеч ще подобри състоянието на горската екосистема в района, тъй като мъртвите дървета създават благоприятна среда за развитие на паразити, вредители и фитопатогени, което повишава риска от разпространение на съхненето, смятат лесовъдите от ДГС Болярка – Велико Търново. Те са констатирали заболяването по боровете край село Присово в края на 2021 г. и своевременно са сигнализирали Регионална дирекция по горите - Велико Търново и Регионалната дирекция по околна среда и водите – Велико Търново.

След проверка на фактите и оглед на място от там са дали положителна оценка за допустимост на искането за извършване на санитарни сечи в засегнатите участъци, с цел възобновяване на гората. Положително становище за допустимост е дадено и от Басейнова дирекция „Дунавски район“ –  Плевен. За всяко конкретно насаждение е одобрена интензивност на сечта, в зависимост от степента на увреждане на дървостоя.

В три от участъците предвидената санитарна сеч е с интензивност до 20 процента за черен и бял бор.

В най-силно засегнатия участък се предвижда до 50 процента санитарна сеч, но само в най-увредената му част, която е с площ от 12 дка. Дейностите по премахване на мъртвите дървета трябва да започнат до месец, а сечта ще бъде извършена под контрола на служители на ДГС „Болярка“.

В случай, че няма естествено възобновяване в откритите площи, на терена ще бъде извършено залесяване.