Корсика се придвижва към автономия в рамките на Франция

Новини
17:41 - 12 Март 2024
3169
Корсика се придвижва към автономия в рамките на Франция

Правителството на Франция и избраните длъжностни лица от Корсика се споразумяха за формулировката за предоставяне на автономия на средиземноморския остров, регион, който често се възмущава от управлението на Париж.

Президентът Еманюел Макрон през септември постави шестмесечен краен срок, за да намери начин да даде на острова "форма на автономия".

Корсиканците отдавна искат да имат думата по собствените си дела, както и официален статут на езика си и защита от външни лица, които купуват земя - две трънливи искания, които досега Париж не желаеше да удовлетвори.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен (на снимката) и корсикански служители в ранните часове на деня казаха, че са се споразумели за формулировка, която да бъде вписана в конституцията.

„Този конституционен текст предвижда признаването на статут на автономия на Корсика в рамките на френската република, която отчита нейните собствени интереси, свързани с това, че е средиземноморски остров, нейната историческа, езикова и културна общност е развила изключителни връзки с нейната земя“, се казва още в първия ред, предаде АФП.

Дарманен заяви, че и двете страни са се съгласили "законите и разпоредбите да могат да бъдат адаптирани" на острова.

„Ние направихме крачка към автономия“, но „няма разделение между Корсика и републиката“, каза още той.

В текста не е споменато корсиканският език да стане официален.

Президентът на изпълнителния съвет на Корсика Жил Симеони, поддръжник на автономията, приветства решението като "ключова стъпка".

„Принципът на законодателна власт, подложена на надзор от страна на Конституционния съвет“ в Париж беше ясно дефиниран, подчерта той.