Кошлуков: Да, Стоянович е уволнен заради вулгарен и нецензурен език

Помолих го няколко пъти да се сдържа, но той продължи, обясни шефът на БНТ

Любопитно
12:00 - 21 Декември 2023
7916
Кошлуков: Да, Стоянович е уволнен заради вулгарен и нецензурен език

Колоритният историк и бивш министър на културата Петър Стоянович, който развеселяваше зрителите със запазена рубрика в неделното сутрешно предаване на БНТ, бе уволнен от обществената медия. Това потвърди генералният директор на медията Емил Кошлуков.

"Заради вулгарен и нецензурен език, както и редица актови глоби от страна на регулиращия орган. И това, след като го бях помолил, но той продължи", заявява Кошлуков пред Блиц. 

Шефът на БНТ доста отдавна предупреди, че е възможна раздяла със Стоянович, заради използвания нецензурен език.

Стоянович почти винаги си позволяваше доста пиперливи шеги и забавляваше зрителите, като често прекрачваше някои граници. Водещият на предаването Георги Любенов се смееше до сълзи на историите на историка. През март СЕМ наложи глоба на БНТ заради думи на Стоянович, казани в рубриката му "Живите архиви". В наказаното предаване Стоянович разказваше за месопроизводството преди 1989 г. 

Стоянович използва социалните мрежи, за да обяви раздялата си с телевизията:

"С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като „защита на приличието и добрия тон“, бях свален от екран лично от генералния директор.

Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляб да режат.

На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия?

А на любителите на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката – след първия свален паметник водите й скоро ще отнесат и следващия.

Не унивайте и до нови срещи".