Кошлуков конкретен: Искате БНТ? Дайте пари!

Начинаещи репортери вземат три пъти по-високи заплати в частните телевизии, ядоса се шефът

Актуални новини
17:24 - 09 Ноември 2019
2040
Кошлуков конкретен: Искате БНТ? Дайте пари!

Ако искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е финансово обезпечена, с тези пари не можем да правим телевизия, ние сме в пъти по-зле от другите телевизии.

Това обяви директорът на БНТ Емил Кошлуков в ефира на държавната телевизия. Добави, че не може всяка година да директорът да чака финансовият министър дали ще даде пари, "защото докато чакаш, ти се сгъваш. Поне се съобразяваш, щеш не щеш", обясни ситуацията шефът на държавната телевия.

Кошлуков обясни още, че освен повече пари, е нужно бюджетът на телевизията да е предвидим - като например ад е процент от бюджета и ако той расте за цялата държавата и телевизията да взима повече пари, а ако се свива - и тя да взима по-малко.

Шефът на БНТ бе конкретен: има спешна нужда да се вдигнат заплатите в телевизията, макар да отбеляза, че има хора, които работят малко, има раздут щат и др. подобни.

Кошлуков даде пример с това, че начинаещи репортери ще вземат три пъти по-високи заплати в частните телевизии, което обрича БНТ на застаряване. Заключи, че все пак доста хора работят в БНТ заради престижа да са част от обществената телевизия, тоест по напълно емоционални причини и че за парите, които се дават, никой няма право да каже "гък" за продукта.

"Слава Богу, тук работят суперпрофесионалисти и причината да работят тук не е практична, тя е магична. Те не седят заради пари, те са от лоялност, заради престиж", изреди Кошлуков.

В проектобюджета за 2020 г. за телевизията са предвидени близо 70 млн. лв., което означава, че медията получава над 2 млн. лв. повече от 2019 г., когато е разполагала с 67.7 млн. лв. По оценка на самия директор, обявена при гледането на бюджета за догодина в ресорната парламеунтарна комисия, 2019 г. БНТ ще завърши с дефицит от 44 млн. лв., какъвто се очертавала и за догодина. "Субсидията ни е 70 млн. лв., дефицитът - 71 млн. лв., как да оцелееш. Ние сме в практически банкрут", описа ситуацията той.

Днес заяви, че новините на БНТ може да не са най-гледаните, но са най-достоверните в телевизионния ефир, а има редица предавания, които хората харесват и които комерсиалните канали не биха направили. В същото време посочи, че парите не стигат, за да се изпълни част от програмата, която телевизията е длъжна да има по закон.

Кошлуков мотивира решението си да свали от ефирно излъчване два от каналите на БНТ, тъй като това струва около 6 млн. лв. годишно, за да могат 4% от населението, които нямат кабел, да гледат. В същото време комерсиалните телевизии плащали на мултиплекса за излъчване само за по един канал.

„Другите имат по един канал, ние ли сме най-големите баровци с три канала на мултиплекса. Плюс това след 10 г. въобще няма да има мултиплекс, всичко ще е по интернет. То излиза по-евтино аз на диск с кола да им нося съдържанието на тези канали", обяви Кошлуков.

Обяви, че от януари новините на БНТ "ще са в телефоните ви", което означавало, че когато президентът издаде указ, зрителите няма да чакат новините в 20 ч., за да разберат това. Освен това се готви подновяване на телевизионния театър, което Кошруков обясни, че е скъпа инициатива, затова първоначално ще се редуват нови и заснети преди пиеси. Предстои и пускането на офис на зрителя.

"Ние трябва да браним БНТ, точно тази обществена телевизия искаме, чудесна...С тези условия (промените и новите неща - бел. ред.) ние създаваме брилянтна обществена услуга", обяви изпълнителният директор.