Кошлуков може да остане шеф на БНТ чак до 2024 г.

Общество
19:06 - 10 Юли 2020
4172
Кошлуков може да остане шеф на БНТ чак до 2024 г.

Мандатите на директорите на БНТ и БНР да са 5, вместо 3 години. Това предвиждат промени в Закона за радио и телевизия, внесени от Вежди Рашидов, който е председател на Комисията по култура и медии в парламента. 

В момента мандатите на директорите на БНР и БНТ е 3-годишен, а мандатът на директора на БТА е 5-годишен. 

При налагането на 3-годишни мандати дадено лице, избрано за генерален директор или член на управителния съвет, губи значително време в реалното навлизане в същността на съоветната медия и актуалните й проблеми. За да се постигне приемливо високо ниво на ефективност, са необходими от 4 до 6 месеца, е основната аргументация за промените. Актуалните проблеми, които се поставят пред обществените медии, не позволяват подобна загуба на време, се посочва в мотивите на законопроекта.

Членовете на управителните съвети на БНР и БНТ също ще бъдат увеличени на 5 години според предложените промени. Ако се приемат тези предложения, те ще засегнат и сегашните директори на БНТ и БНР. Което означава, че Емил Кошлуков ще остане генерален директор на БНТ до 2024 г., а Антон Балдаков - на БНР, до 2025 г. Според законопроекта при тежки нарушения мандатите на членовете на СЕМ ще се прекратяват.

Законопроектът урежда БНТ безвъзмездно да предоставя сигнал за откритите заседания на парламента, които се излъчват в реално време на интернет страницата на парламента. Това се определя с договор между БНТ и Народното събрание.