Кошлуков остава завинаги, Сашо Йовков превърна делото срещу СЕМ в пълен цирк

До окончателното приключване на съдебния казус, който може да се проточи с години, от съвета за електронни медии няма да обявяват нова процедура за генерален директор

Общество
18:46 - 06 Януари 2023
39688
Кошлуков остава завинаги, Сашо Йовков превърна делото срещу СЕМ в пълен цирк

Половин година след проваления конкурс за генерален директор на Българската национална телевизия делото, заведено от един от осемте кандидати за поста, заради което Емил Кошлуков продължава да оглавява обществената медия, буксува и не е започнало още по същество.

Причината е, че за пореден път в средата на декември делото е отложено заради друг конкурент на Кошлуков в надпреварата, а впоследствие негов подчинен - Сашо Йовков.

Досега три пъти Йовков ставаше причина съдия Марияна Лазарова от Административния съд - София област, да не даде ход на делото. Основно защото Йовков е изразил изрично желание да участва лично в заседанията.

На последното заседание по делото на 15 декември 2022 г. Йовков отново се е разболял (това беше причината и за първото отлагане), но и се е отказал от адвокатите, които е упълномощил да го представляват, както и от тези, които защитниците са преупълномощили. Това се разбира от протокола от съдебното заседание.

Йовков иска от съда да не дава ход на делото заради желанието му да присъства и участва лично и представя болничен лист за дните от 14 до 16 декември, издаден от медицински център "Артро" ООД.

До окончателното приключване на съдебния казус, който може да се проточи с години, от съвета за електронни медии няма да обявяват нова процедура за генерален директор.

Така вероятно мандатът на Кошлуков, който е обект на много критики и искания за оставки, ще бъде удължен поне с година, ако не и повече. Той беше избран през 2019 г. и в края на юни приключи тригодишният му мандат.

Бившата юрисконсултка на БНТ Ирина Величкова води делото, като иска съдът да постанови решение, с което да отмени като незаконосъобразно непубликуваното решение на СЕМ и да върне казуса в регулатора за ново произнасяне от фазата, когато са допуснати нарушения на процесуалния и материалния закон. Величкова досега не се е явявала на процеса.