Кошлуков: Румен Радев не кадрува в БНТ, филмът за Ботев не ми харесва

Обществената медия е отпуснала пари за новия филм на Максим Генчев преди да знае, че президентската щерка ще има главна роля

Актуални новини
19:37 - 05 Януари 2023 (обновена)
8308
Кошлуков: Румен Радев не кадрува в БНТ, филмът за Ботев не ми харесва

Президентът Румен Радев не кадрува в БНТ, нито пък има отношение към отпускането на пари за филмопроизводство. Обществената телевизия е отпуснала 285 000 субсидия за нов игрален филм на режисьора Максим Генчев преди да бъде ясно, че в лентата главна роля ще има дъщерята на държавния глава Дарина Радева, която е студентка по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Това стана ясно по време на изслушването на генералния директор на БНТ в парламентарната комисия по култура и медии.

Повод за изслушването му стана излъчването в ефира на БНТ на игралния филм на Генчев "Ботев", който предизвика вълна от обществено негодувание.

За лентата, посветена на поета революционер телевизията е дала 100 000 лева, като филмът не е минавал през сесии за игрални филми, тъй като темата била обществено значима и БНТ като национална медия финансира ленти за национални герои, стана ясно още от думите на генералния директор.

Това са около 30% от бюджета и са платени, след като филмът е бил вече заснет в суров вид. Директорът на БНТ подчерта, че проектът е консултиран с проф. Пламен Павлов - историк от Великотърновския университет, който е подчертал, че сценарият отговаря на историческите факти и не изопачава образа на националния герой.

"Да, филмът е слаб. Мудно действие, тежък диалог и т.н.", призна си Кошлуков, но "ако не го излъча, Сметната палата ще ме глоби за безстопанственост - дал съм пари за нещо, а не го ползвам". И повтори, че филмът "Ботев" не му харесва.

Относно допускането на проекта, Кошлуков се оправда с художествения съвет, оглавяван от "човек, който 40 години работи това" - Миладин Гергов, шеф на дирекция "ТВФ Студия Екран" в БНТ. Той самият бил прегледал проекта "отгоре-отгоре" поради липса на време. Според генералния директор гаранция за надеждността на "Ботев" бил и фактът, че "50 фирми, три общини, 1700 души" са подпомогнали финансово филма, преди той да получи субсидия от БНТ.

За другия филм "1349 лето Господне" обаче Максим Генчев и екипът му са кандидатствали на редовна сесия през миналата есен и там художествената комисия е одобрила проекта, като е гласувала да получи 285 000 лева субсидия.

Говорим за различни филми, уточни пред депутатите Емил Кошлуков. Той подробно им разясни какъв е механизмът за отпускане на пари за български филми и сериали и уточни, че проектът се одобрява първо на база сценарий и режисьорска експликация, далеч преди да е ясно какъв ще бъде актьорският състав. Поради тази причина и в БНТ не са знаели, че Максим Генчев е имал намерение да покани дъщерята на президента Дарина Радева за главна роля.

Дъщерята на президента Румен Радев ще влезе в образа на младата и красива Сара, която пленява сърцето на цар Иван Александър и българският владетел я взима за втора съпруга, изоставяйки вече остаряващата Теодора. Снимките на лентата започват през април, а по план най-късно през януари 2024-а филмът "1349 лето Господне" трябва да бъде по кината.

По време на изслушването лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи остри въпроси към Кошлуков и го попита вярно ли е, че БНТ финансира филм с дъщерята на президента, а той й отговори: "Питате ме дали президентската дъщеря участва във филм на БНТ. Да, участва във филма, защото съпругата на президента почина, една от дъщерите също, почина и самият президент и остана само Станка Желева".

В случая шефът на обществената медия визира документален филм за първия демократично избран президент на България след 1989 г. д-р Желю Желев, но по този начин с тънка ирония той отговори на Нинова и я посъветва да не вярва на лъжи, изписани в жълтите медии, а да проверява фактите. "Не познавам дъщерята на г-н Радев, трябва да взема да видя това момиче", каза шеговито Емил Кошлуков.

В отговор соцлидерката поиска Сметната палата да направи одит на БНТ, като бе подкрепена от Тома Биков от ГЕРБ. Корнелия Нинова продължи атаката с думите, че макар Сметната палата да е правила ежегодна проверка в БНТ, от 2015 г. в обществената телевизия не е правен одит за целесъобразност на обществени поръчки, за което тя още утре щяла да внесе законопроект от името на БСП.

По време на дебата в комисията по култура лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, както и други депутати призоваха близките на политиците да не бъдат вкарвани в политически дебат. "Децата на политиците не бива да бъдат закачани. Дори мафията не посяга на жените и децата", настоя Костадинов.