Кошлуков свали Петър Стоянович от екран

Историкът беше коментатор в предаването “Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Политика
10:17 - 21 Декември 2023
6644
Кошлуков свали Петър Стоянович от екран

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков свали от екрана историка проф. Петър Стоянович. Това стана ясно от публикация във фейсбук на бившия министър на културата, озаглавена “Кошлуков уволни Стоянович”.

Историкът бе коментатор в предаването ”Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, а в рубриката си "Живите архиви" коментираше исторически и актуални политически събития.

“С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като „защита на приличието и добрия тон“, бях свален от екран лично от генералния директор.

Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляб да режат.

На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия? А на любителите на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката – след първия свален паметник водите й скоро ще отнесат и следващия. Не унивайте и до нови срещи”, написа колоритният Петър Стоянович.

През март т.г. СЕМ глоби БНТ заради думи на професора историк, изречени в рубриката му "Живите архиви". Там Стоянович разказваше с хапливото си чувство за хумор за месопроизводството преди 1989 г. Според медийните надзорници езикът му е нарушил "добрите нрави". 

Още тогава Емил Кошлуков коментира, че ще има преразглеждане на рубриката на Стоянович. "Професорът не внимава много с езика си сутрин рано", добави тогава шефът на БНТ.