Кошлуков зове: Не правете избори на 11 юли, тогава България ще гледа футбол!

По света
12:57 - 05 Май 2021
7810
Кошлуков зове: Не правете избори на 11 юли, тогава България ще гледа футбол!

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пръв сигнализира, че ако предсрочните парламентарни избори са на 11 юли, то те ще съвпаднат с финала на европейското първенство по футбол. Това от своя страна ще създаде затруднения за обществената телевизия, която е закупила правата за излъчването на финалната среща срещу значителна сума, но в същото време е длъжна да отразява и изборния процес. 

"Доколкото разбирам, много е вероятно изборите да бъдат на 11-ти юли. Тогава е финалът на европейското първенство по футбол, ЕВРО 2020. БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума. Също така имаме сключен договор с УЕФА, който ни задължава да излъчваме определен брой срещи, финал и полуфинали и т.н. На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност.

И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти. Разбира се, БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, просто молим да помислят и за нашите, на телевизията и феновете, аргументи", написа Кошлуков в социалните мрежи.

Евро 2020 ще се проведе в 11 града в 11 различни европейски страни от 11 юни до 11 юли 2021 г. Това е второто европейско първенство, в груповата фаза на което играят 24 отбора, и първото, което се провежда не на територията на една или две съседни държави, а на 11 стадиона в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА. Домакини ще бъдат Санкт Петербург, Амстердам, Баку, Будапеща, Букурещ, Глазгоу, Копенхаген, Лондон, Рим, Мюнхен и Севиля. Миналата година европейското първенство беше отложено заради пандемията.