КОШМАР: Кръводаряването се сринало за 15 години, вместо да се подобри

Търгашите се прехвърлиха онлайн - искат между 500 и 1000 за банка

Ексклузивно
13:15 - 09 Май 2023
2551
КОШМАР: Кръводаряването се сринало за 15 години, вместо да се подобри

Опасен срив в броя на доброволните кръводарители отбелязват центровете в цялата страна на база данни от 2005 г. досега. Служебният министър д-р Асен Меджидиев извади цялата истина за буксуващия процес наяве след въпрос на русенския депутат от групата на Продължаваме промяната-Демократична България Иван Белчев.  

Оказва се, че вместо да се подобрява, кръводаряването у нас продължава да е в опасно ниски нива, а нуждата от кръв и кръвни продукти - все по-голяма.

Според данните от центровете за набирането им в страната става ясно, че ако през 2005 г. при население близо 7,8 милиона души (по данни на НСИ) кръводарители през 12-те месеца тогава са станали 34 957 души или 222-ма на 1 милион, то през миналата 2022 г. те са само със 7 процента повече като абсолютна стойност, но при силно намаляло население от едва 6,5 милиона, както преброяването отчете. Какво излиза? Че в последните 12 месеца всъщност у нас са дарили едва 162-ма на 1 милион души. 

От таблицата на Меджидиев се разбира и друго - че огромен проблем зее в Ямболско, където не просто населението се топи. Кръводаряването там бележи критичен спад от близо 15 на сто за последните 17 години. Подобна е ситуацията и в големите областни градове, където има огромна миграция, но голям ръст на кръводарителите не се наблюдава. Единствената област, където има видим ръст на доброволно заставащите пред апаратите за плазма и еритроцитна маса - е Кърджали. 

На този фон търговията с кръв и кръвни продукти процъфтява. По информация на Lupa.bg алъш-веришът вече се е прехвърлил и в социалните мрежи, където нагли търгаши предлагат банката за между 500 и 1000 лева, включително във форумите за безвъзмездно даряване. 

Пред кръвните центрове маргиналите, разхождащи се с дрипави дрехи и торбички с лакомства, осигурени от държавата за всеки дарени 450 милилитра телесна течност, за които има сериозни съмнения, че всъщност са принудени от мафията да се явяват пред машините през седмица, вместо през няколко месеца, взимат жълти стотинки.

А тарторите им дебнат за жертвите си с миза между 300 и 800 лева за банка, в зависимост от изискването за кръвна група, резус фактор и нужно количество. 

Статистиката се допълва и от абсолютните стойности. 

Ако през 2005 г. общо у нас са били дарени 60 милиона и 577 хиляди литра кръв, то миналата година, отново като се има предвид силно стопеното население за изминалите лета, те са едва 71 103,962 литра.