Кошмар: САЩ връща чуждите студенти

Общество
13:21 - 07 Юли 2020
2902
Кошмар: САЩ връща чуждите студенти

През есента чуждестранните студенти в САЩ може да се окажат без визи. Много вероятно е да им се наложи да напуснат страната, а първокурсниците въобще да не бъдат допуснати да влязат в нея, алармира „Дойче веле”.

Причината: онлайн-обучението, към което преминаха университетите заради пандемията от коронавирус. Ако и през следващия семестър висшите учебни заведения провеждат занятията си онлайн, то учащите, които разполагат с виза тип F1, ще изгубят правото си да пребивават в Съединените щати. Това съобщи Федералната агенция по имиграция във Вашингтон (ICE). Същото ще важи и за участниците в курсове към неакадемични образователни институции, например училищата за летци, които имат визи M1.

"Това е толкова нечестно. Много е тежко", казва пред телевизия CNN мексиканката Велрия Мендиола, която следва в Харвард. "Ако аз трябва да се върна в Мексико, няма да имам проблеми. Мога да се върна. Но има толкова много студенти от други страни, които просто няма как да се върнат в родните си страни", казва 26-годишната студентка.

От ICE уточниха, че засегнатите студенти трябва или да напуснат страната, или да се запишат във висше учебно заведение, което осъществява занятия с физическо присъствие. Университетите, в които само част от курсовете се провеждат онлайн, ще трябва да предоставят доказателства, че техните чуждестранни студенти са записани за възможно най-много занятия, които се провеждат на място.

Чужденците, които искат да продължат образованието си в някое от учебните заведения, които от есента ще предлагат единствено онлайн обучение, няма да имат право на виза. На тях ще им бъде отказан достъп до територията на Съединените американски щати.

Един милион чуждестранни студенти

Според данни на американския Институт за международно обучение, през 2019 в САЩ е имало над 1 милион чуждестранни студенти. Това отговаря на около 5,5% от студентите в САЩ. Най-големите чуждестранни групи сред тях са от Китай, Индия, Южна Корея, Саудитска Арабия и Канада. Студентските такси, заплащани от тях, са важна част от приходите на университетите. Според публикации в българските медии, през учебната 2019-2020 година в САЩ следват около 750 български студенти.

След избухването на пандемията от коронавирус, редица американски учебни заведения преминаха към онлайн-обучение. Много от тях все още не са взели категорично решение как ще продължи учебният процес през новата академична година. Някои елитни университети - например Харвард, вече обявиха, че планират да продължат с напълно дигитализирано обучение и след лятната ваканция.