Кошмар след чумата: Свинското скочи с 45%

Това са най-високите цени на месото за последните 10 години

Топ
13:09 - 07 Ноември 2019
3270
Кошмар след чумата: Свинското скочи с 45%

Истински ценови кошмар ни споходи след африканската чума по свинете - месото достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро, като само септември цените са скочили с цели 45%.

Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро, предаде Нова телевизия.

От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума. Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и консумацията на свинско в света е най-голяма. Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината.

По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет. По-скъпо ще купуваме и колбасите. Експерти, които следят пазара отблизо, обаче твърдят, че няма основание за такова драстично покачване на цените.

За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища. Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината.

А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.