КОШМАР В XXI В.: Путин тъпче хиляди украински деца в лагери за "превъзпитание"

Промиването на мозъци започва от бебешка възраст, по-големите се подготвят да държат "Калашников"

Украйна
09:00 - 16 Февруари 2023
4560
КОШМАР В XXI В.: Путин тъпче хиляди украински деца в лагери за "превъзпитание"

Най-малко 6000 деца от Украйна са били поставяни руски лагери за "превъзпитание" от февруари 2022 г. досега, а няколкостотин от тях са държани там седмици или месеци след планираната дата за завръщане. Това показват данни в доклад на Йелското училище за обществено здраве, който е финансиран от Държавния департамент на САЩ, цитиран от "Свободна Европа". 

В доклада, публикуван на 14 февруари, се казва, че са идентифицирани 43 лагера и други съоръжения, в които са държани най-малко 6000 украински деца.

Най-малко 32 (78%) от идентифицираните лагери "изглеждат ангажирани в системни усилия за превъзпитание, които излагат деца от Украйна към рускоцентрични академични среди, културно, патриотично и/или военно възпитание".

Докладът е изготвен от Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве към Йейлския университет. Той разглежда нарушения на правата на човека и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия.

"Основната цел на идентифицираните от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", каза Натаниел Реймънд - един от изследователите.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на 4 месеца, а в някои лагери са били обучавани за военни цели деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са открили доказателства, че тези деца са участвали в бойни действия, добави Реймънт.

Предоставят се и доказателства за усилията на руското правителство да прекъсне комуникацията между децата и техните роднини в Украйна и да предотврати завръщането им там. Някои от лагерите се намират на хиляди километри от домовете на децата. Сред тях има сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции, преди Русия да започне пълномащабната си инвазия преди близо година. Сред тях има и деца с родители или под семейно попечителство, в някои случаи неясно поради войната.

В доклада се посочва още, че някои от децата, отнети от Украйна, са били дадени за осиновяване от руски семейства или преместени в приемни семейства в Русия.

На някои родители е казано, че децата им ще бъдат освободени само ако дойдат физически да ги вземат. Роднини или упълномощени лица нямали право да вземат децата.  "Значителна част от тези семейства са с ниски доходи и не могат да си позволят пътуването. Някои семейства са принудени да продадат вещи и да пътуват през четири държави, за да се съберат отново с детето си", се посочва в доклада.

"Фактът, че става дума за прехвърляне и депортиране на деца, е безсъвестен по всички стандарти", се казва в съобщение на Държавния департамент. В него се допълва, че незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилното население и представлява военно престъпление.

"Натрупващите се доказателства за действията на Русия разкриват целите на Кремъл да отрича и потиска идентичността, историята и културата на Украйна. Опустошителните последици от войната на Путин върху децата на Украйна ще се усещат поколения наред", допълват оттам.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че докладът "подробно описва систематичните, общоправителствени усилия на Русия за постоянно преместване на хиляди украински деца в райони под контрола на руското правителство".

Държавният департамент изиска от Русия незабавно да прекрати принудителното прехвърляне и депортиране и да върне децата на техните семейства или законни настойници. Както и Москва да предостави списъци на преместените и депортираните деца и да осигури достъп на външни независими наблюдатели до съоръженията. 

В доклада се посочват и хората, участващи в изселването на деца от Украйна.