КОШМАР! Виена на прицел - 6 атаки на снайперисти в центъра

Актуални новини
00:05 - 03 Ноември 2020 (обновена)
10227
КОШМАР! Виена на прицел - 6 атаки на снайперисти в центъра

Поне шест терористични атаки бяха извършени в понеделник вечерта в центъра на Виена, съобщават местните медии. Има двама убити и поне 15 ранени след стрелби в австрийската столица. Според полицията терористите са стреляли със снайпери.

Шест различни места в центъра на Виена са взети на прицел в нападението, започнало в понеделник вечерта, в което досега има двама убити, сред които един от заподозрените нападатели, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на съобщение на виенската полиция в Туитър. Шестте визирани в атаката места са в непосредствена близост до улицата, на която се намира централната синагога в града, предаде Ройтерс.

Полицията е застреляла един от заподозрените нападатели. За втория убит се твърди, че е бил минувач, допълва Ройтерс. Беше съобщено преди това за починал ранен в атаката полицай.

Екипи на бърза помощ съобщават пък за няколко убити и много ранени в атаките, предаде ДПА. Вътрешното министерство определи случилото се като терористичен акт.

В един от клиповете, разпространен в социалните мрежи, се вижда как мъже в светли дрехи са наредени един до друг и задържани. Не е потвърдено дали това са нападателите. 

Във Виена се води мащабна операция по издирване и залавяне на терористите, като над града прелитат полицейски хеликоптери. Целият център е блокиран. Хората са призовани да не излизат извън домовете си. Под тревога е вдигнат и отряд "Кобра" на спецчастите. 

Всички спасители и медицински работници в радиус от 50 километра са вдигнати под тревога. На улиците се разполагат военни части, които поемат охраната на правителствени сгради и чужди посолства.

В центъра вече има полева клиника, където хората се преглеждат и след това препращат към болници в зависимост от спешността и тежестта на раните. Според UKH Nord служителите на няколко болници са били извикани по спешност, за да могат да се справят със ситуацията.

Според репортер на телевизия ОРФ имало 15 ранени, откарани във виенски болници, като 7 от тях били в сериозно състояние, предаде Ройтерс.

Частна телевизия е показала запис от охранителната камера на синагогата, на който терорист застрелва хладнокръвно минаващ покрай него човек, след което го довършва с още един изстрел. Първоначално се съобщаваше за една атака, извършена до главната синагога във Виена.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как хора бягат от местопроизшествието.