Кошмарът продължава: Стотиците тирове на границата тръгват към София

Новини
22:02 - 24 Май 2022
11612
Кошмарът продължава: Стотиците тирове на границата тръгват към София

Безумието със стотиците чакащи тирове на границата продължава вече пети ден. Шофьорите на машините, които чакат на ГКПП ”Капитан Андреево” заради спряната от държавата лаборатория за фитосанитарен контрол, сега ще се насочат към столицата, за да изчакват резултатите от пробите на плодовете и зеленчуците. Това е най-новото решение на властта, след хаоса, който сами сътвориха. В момента опашката наброява около 2800 тира, като всеки ден бройката нараства още и още.
 
Куриозното е, че потокът от камиони ще се насочи към София посред лято, когато движението по пътя се засилва. Оказва се, че има идея да бъдат създадени буферни зони, където турските шофьори, ведно с товара, да изчакват Националната референтна лаборатория да обработи анализите на пробите им. Това обясни заместник-министърът на земеделието Иван Христанов по време на посещението си на ГКПП Капитан Андреево по искане на турската страна в понеделник.

Шофьорите са изнервени от дългото чакане          Снимка: БНР

Христанов, който се разследва от КП КОНПИ за конфликт на интереси, призна, че в момента се обмислят и други буферни зони във вътрешността на страната, където камионите да изкачват резултата от пробите. Целта е да разтоварят опашките, но не и разходите, и допълнителното отклонение от маршрута на турските превозвачи. Както Lupa.bg вече писа, процедурата се оскъпява с близо 90 лева и вече излиза над 500 лв. на превозвачите.

Христанов твърди още, че решението на границата да няма частна лаборатория, е взето на национално ниво, защото, по думите му, е рисково частна фирма да отговаря за фитосанитарния контрол. Точно с този аргумент БАБХ на 20 май иззе дейността на "Евролаб 2011", собственост на Васил Димитров. Странно как държавата ще обясни факта, че в европейските страни тази дейност се осъществява именно от частни лаборатории. 

И вместо по час-два, в момента турските шофьори чакат по два дни. Призна го и Христанов, но преходният период щял да трае кратко - "само няколко месеца, докато оборудват държавна лаборатория". 

За опашките Христанов се оправда с това, че "обработката на документите се спъва през цялото време", като вини за това собственика на частната лаборатория Васил Димитров, който има договор за обслужване на над 700 турски фирми. "Няма как да изпълнявам нещо, което ми е забранено със заповед", опровергава го бизнесменът, който показа заповедта на БАБХ. 

Управителят на "Евролаб 2011" показва документи на границата

И двете страни очакват спора им за договора за наем на държавното помещение да бъде разрешен от съда, а Васил Димитров разкрива, че вече се води досъдебно производство по сигнала му за това кое е лицето, което му оказа натиск да му отнеме бизнеса. Той е убеден, че хаосът е съзнателно търсен от страна на властта, за да може след месец друга фирма да заеме мястото му. В бизнес средите усилено се говори, че се подготвя почвата за компания, контролирана от близък до новата власт олигарх.