Кошмарът в "Лозенец" продължава: Кой нареди спирането на детските трансплантации?

Здраве
13:00 - 29 Октомври 2021
3311
Кошмарът в "Лозенец" продължава: Кой нареди спирането на детските трансплантации?

Черен дроб, готов за трансплантиране на болно дете в първите места от списъка на чакащите, се обявява в последния момент за обременен с карцином. Детето умира. 

Така звучи една от множеството ужасяващи истории на родители, чиито малчугани чакат с месеци, а понякога и с години за надежда за живота им, лекувани и диспансеризирани в Университетската болница "Лозенец".

Бившата Правителствена болница се сдоби с ново ръководство след като бе разкрита схема за трафик на органи, която според здравния министър Стойчо Кацаров е била покровителствана от дългогодишния й директор проф. Любомир Спасов.

Рокадата бе извършена през лятото, а с назначаването на новия шеф на болницата доц. Радосвет Горнев трансплантациите на деца рязко секват. До 26 октомври, когато е присаден черен дроб на 7-месечно бебе лично от него, а новината обиколи целия новинарски поток. И докато във ВМА вече мислят за изписването на другия рецепиент - тяхната 26-годишна пациентка, бебето в "Правителствена" не оцелява. 

Родителите на невръстното детенце и десетки майки от известната фейсбук група за трансплантирани в "Лозенец" малчугани искат незабавната оставка на Кацаров и връщането на проф. Спасов ако не начело на болницата, то в лекарския екип като един от малцината квалифицирани специалисти у нас в донорството и присаждането на органи на деца. 

Администраторите на групата са категорични - върху бебето е извършен експеримент.

"Кога ще спре този ужас, колко български деца още трябва да умрат?!", питат те. "Докога ще си играят със съдбите на децата. Колко деца трябва да умрат, за да се осъзнаете", добавят през сълзи. И винят Кацаров, че не е предприел абсолютно нищо, за да възстанови трансплантационната кампания. 

След 2 изпратени писма до президента Румен Радев за ситуацията в "Лозенец" също нищо не е последвало. "Глас в пустиня. Заради Кацаров умират деца. Иначе по медиите обясняваше как проф. Спасов е убиец. Кои са убийците сега? Оставка!", зоват те. 

През 2017 г. официалната статистика обаче разкри, че за периода 2012 г.-2017 г. само 2 от четирите извършени чернодробни трансплантации на дечица у нас са били успешни. По това време шеф на болницата е проф. Спасов, който е национален консултант. 

Общо за периода от 2012 до 2016 година са извършени 7 трансплантации на черен дроб на деца до 18 години. Две от тях – на по-големи деца между 5 и 18 години са осъществени във ВМА през ноември 2013-та и май 2016-та, като и двете са успешни и трансплантираните деца са живи.

А всички на малчугани до 5-годишна възраст са били дело именно на проф. Спасов. Четири от тях за посочения период са на бебенца до 1 годинка.