Космонавтът Александър Александров: Има глад за летци

Решението да бъде възстановено ВВВУ се чакаше отдавна, подчерта вторият българин в Космоса

Актуални новини
17:21 - 23 Октомври 2019
3374
Космонавтът Александър Александров: Има глад за летци

В света сега има голям глад за летци и възстановяването на Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ в Долна Митрополия ще има положителна роля за подготовка на кадри. Това каза пред БТА вторият български космонавт Александър Александров. Той бе специален гост във факултет "Авиационен" на среща, посветена на 60-годишнината от висшето авиационно военно образование в България.

Решението да бъде възстановено ВВВУ се чакаше отдавна, подчерта Александров. "Нещо, което се закрие, трудно се възстановява, но е добре, че се взе решение да бъде възстановено. Това е положителна стъпка, която ще облекчи много, както военната авиация, така и гражданската, тъй като военните пилоти след пенсиониране могат да попълнят необходимостта от летци в гражданската авиация.

Сега има голям глад за летци в света и военното училище, което се възстановява, ще има положителна роля да подготвя кадри. Надявам се, че в близкото бъдеще и други страни ще пожелаят да подготвят своите кадри в България - в този университет. И се надявам, както навремето е било - да обучаваме летци за много страни. Със съвременни тренажори ще подготвяме достойни защитници на нашите въздушни простори, така и хора, които ще могат да превозват стотици хиляди пътници. Възстановяването на училището изисква доста средства, за да се възстановят сградите - вярвам, че ще бъдат отпуснати", коментира вторият български космонавт, който е възпитаник на училището.

Попитан за спомените от полета му в Космоса, той посочи, че са силни всички моменти от него - излитането, кацането, стиковката. Ние тръпнахме за стиковката по време на нашия полет, подчерта Александров. Когато стъпихме на Земята, бе най-щастливият момент - да кацнеш на родната Земя, да дишаш аромата на пръстта, на тревичките, които растат - това бе уникално преживяване, разкри той.

Всички летци, които са закърмени със тази професия, когато видят самолет в полет се вълнуват, добави Александров. Според него, за да упражнява човек тази професия е нужно да бъде любознателен. "За мен това бе да постигна детската си мечта - да стана първо летец, а после космонавт. Човек трябва да гони своите детски мечти", бе категоричен Александров.

Инициатор за срещата в Долна Митрополия, наречена "Приемственост на поколенията", бе Българската астронавтична федерация с председател чл.-кор. проф. Петър Гецов. Представители на първия випуск на ВВВУ-Долна Митрополия, завършили през 1964 г. висше инженерно образование, разказаха спомени пред курсантите и студентите от факултет "Авиационен" - бъдещите кадри на ВВВУ - Долна Митрополия. Решението на Народното събрание е училището да бъде възстановено от 1 януари 2020 г.