Косово: Два взрива в Северна Митровица

Това не е първият инцидент от такъв вид през последните седмици

Балкани
14:41 - 23 Юни 2023
2060
Косово: Два взрива в Северна Митровица

Косовската полиция потвърди, че в късните часове на вечерта на 22 юни са регистрирани два взрива в Северна Митровица, но за щастие няма ранени. Заместник-регионалният директор Ветон Елшани заяви, че ситуацията в региона е спокойна както през нощта, така и днес, пише Albanian Daily News.

"Имаше детонации, които може да са бомби или фойерверки. Няма информация за причинени щети или пострадали хора", заяви Елшани пред Радио Свободна Европа.

Това не е първият инцидент от такъв вид през последните седмици. В началото на месеца бяха съобщени за бомбени атаки близо до полицейски участъци както в Северна Митровица, така и в Звечан. Тези нападения се случват в период, в който напрежението в северната част на Косово, населена предимно със сърби, е нарастнало.

Напрежението започна на 26 май, когато новите албански кметове на общините в северната част на Косово влезоха в общинските сгради с подкрепата на косовската полиция, въпреки съпротивата на местните сърби. Кулминацията на напрежението настъпи на 29 май, когато сръбски протестиращи в Звечан се сблъскаха с членове на мисията на НАТО в Косово (КФОР), като десетки хора от двете страни бяха ранени при сблъсъците.

Местни етнически сърби излязоха по улиците в знак на протест, след като етнически албанци встъпиха в длъжност като кметове след местните избори, които сърбите бойкотираха.

Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в конфликт от десетилетия, тъй като Белград отказва да признае декларацията за независимост на Косово от 2008 г. Поредният случай на насилие в близост до общата им граница породи страхове от подновяване на конфликта в Косово от 1998-1999 г., който отне живота на над 10 000 души, предимно етнически албанци.