Косово към ЕС: Замразете преговорите със Сърбия

ЕС
11:34 - 12 Октомври 2022
1112
Косово към ЕС: Замразете преговорите със Сърбия

Министърът на външните работи на Косово Доника Гервала поиска замразяване на статута на кандидат и присъединителните преговори на Сърбия, съобщи Танюг.

Сърбия днес показва, че няма интерес да се присъедини към ЕС, така че логичното заключение е да се замрази статутът на кандидат и по този начин средствата, свързани с него, каза Гервала пред австрийската агенция АПА.

Втората стъпка на ЕС, според нея, може да бъде въвеждането на санкции срещу сръбските олигарси, които правят бизнес с руски олигарси в областта на енергетиката.

Не е редно европейска държава като Сърбия в средата на Европа да е единствената, която подкрепя финансово и възнаграждава тези, които водят война срещу Украйна, каза Гервала. Тя оцени, че войната в Украйна е променила ситуацията на Западните Балкани.

"Докато всички мислим как можем да спрем войната, как можем да покажем солидарност и да отслабим Владимир Путин не само вербално, но и икономически и политически, има една (държава) сред нас на Западните Балкани, която не прави това, и това е, за съжаление, нашата северна съседка Сърбия", каза Гервала.

Тя обвини ЕС, че прави твърде малко, и посочи, че още през 90-те години ЕС се е опитвал винаги да наблюдава конфликта на Балканите отстрани, за да може по-лесно да се игнорират и да не се виждат проблемите, а проблемите, които не се решават, само се задълбочават.

По думите й е необходима "много ясна стратегия", за да може процесът на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина да бъде завършен.

"Вече не е достатъчно да казвате – деца, първо седнете и не спорете, необходимо е ясно послание на масата и не може да има друг резултат от диалога освен взаимно признаване“, каза Гервала.

Тя посочи, че опасността е не само по-нататъшна блокада на конфликта във връзка с Косово, но също че дестабилизацията може да се разпространи в Босна и Херцеговина и Черна гора.

Гервала посочи, че поради това "няма място за разбиране на президента на Сърбия Александър Вучич".