Косово обвинява Сърбия в опит да анексира Севера

Балкани
13:19 - 02 Октомври 2023
1719
Косово обвинява Сърбия в опит да анексира Севера

Косово заяви в неделя, че разполага с доказателства, че Сърбия се е опитвала да анексира северния му регион и че нападателите са се подготвяли за това дълго време във военни бази, предава Андолската агенция.

"Тази терористична организация имаше само една цел: анексирането на северната част на Република Косово", каза министърът на вътрешните работи Джелал Свечла.

"За да реализират тази цел, сръбските институции организираха своя военен, логистичен и финансов капацитет", каза Свечла по време на пресконференция в полицейски лагер в северния град Митровица.

Според Свечла сръбският президент Александър Вучич, министърът на отбраната Милош Вучевич и началникът на щаба на армията Милан Мойсилович са били пряко ангажирани в опита.

"Сръбският президент се опита да отрече факта, че ръководената от него държава е участвала в планирането и изпълнението на атаката от 24 септември, но документите, които публикувахме по-рано, и кадрите, които ще публикуваме днес, са ясни доказателства за ангажираността на военни и държавни структури в тази организация", каза той.

На 24 септември избухна сблъсък в село Банска в Северно Косово близо до сръбската граница, когато група въоръжени сърби блокираха мост с два камиона. Престрелка избухна, след като групата откри огън по полицията, оставяйки един полицай убит и друг ранен.

Голям брой сили за сигурност бяха изпратени в региона, а граничният пункт Бърняк между Косово и Сърбия беше затворен.

Районът е арена на безредици от април, когато местните етнически сърби бойкотираха изборите в Северно Косово, последвани от протести срещу избора на кметове етнически албанци.

Албанците са най-голямата етническа група в Косово, следвани от сърбите, като около половината живеят в северната част на страната.

На фона на размириците около изборите бяха разположени мироопазващи сили на НАТО, включително група допълнителни турски подкрепления.

Последната седмица стана свидетел на "голямо сръбско разполагане на военни по границата с Косово", според Съвета за национална сигурност на САЩ, чийто говорител нарече разполагането "много дестабилизиращо развитие".

В събота Косово призова Сърбия да изтегли войските си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в петък на X, че "съюзниците от НАТО се срещнаха днес и изразиха дълбока загриженост относно напрежението в Северно Косово".

По-късно Вучич отрече, че Сърбия участва в натрупване на военни сили по границата с Косово.

"Кампания от лъжи... беше стартирана срещу нашата Сърбия", каза той във видео, публикувано в Instagram в неделя.

"Те лъгаха много за присъствието на нашите военни сили... Всъщност те се притесняват, че Сърбия разполага с това, което те описват като сложни оръжия", добави той.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и получи признание от много страни, включително Турция. Но Белград никога не е признавал Косово и твърди, че територията му все още е част от Сърбия.