Косово отхвърли проекта мини-Шенген

Босна и Херцеговина и Черна гора също отказаха да се присъединят

Балкани
16:26 - 29 Юли 2021
1531
Косово отхвърли проекта мини-Шенген

Премиерът на Косово Албин Курти отхвърли като неперспективна инициативата за свободно икономическо пространство между Албания, Сърбия и РС Македония – т.нар. мини-Шенген. Вместо това той призова регионът да сключи търговско споразумение с Европейския съюз.

„Ние не одобряваме инициативата, чието начало бе положено в Нови Сад, Сърбия, поради което не получихме официална покана да се присъединим към тази среща. Ние считаме така наречения мини-Шенген за неперспективна инициатива за региона. Предложихме да се засили регионалното сътрудничество, като се премине от CEFTA към SEFTA, съгласно модела EFTA-EEA, от който всички държави от Западните Балкани едновременно биха имали полза“, се казва в прессъобщение на косовското правителство преди началото на 9-ти среща между лидерите на трите балкански държави за мини-Шенген.

Идеята на Курти е да се премине от Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA), което включва предимно държави от Централна Европа и някои от Югоизточна Европа, към SEFTA (Споразумение за свободна търговия в Югоизточна Европа). Според виждането на Курти, SEFTA трябва да бъде подобна на съществуващото търговско споразумение между Европейския съюз и 4-те държави извън ЕС - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Според него, това наистина ще засили икономиките на региона и ще ги подготви за бъдещото им присъединяване към ЕС.

От друга страна, инициативата мини-Шенген, предложена през 2019 г. от Александър Вучич, Еди Рама и Зоран Заев, има за цел да установи свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали само в рамките на Западните Балкани.

Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора отказаха да се присъединят към нея, призовавайки Европейския съюз да бъде включен в подобна инициатива, предвид стремежа и усилията на региона да се присъедини към блока, съобщава информационният портал „exit.al”.

Въпреки това Рама, Вучич и Заев се ангажираха да развият проекта си с или без участието на другата половина на региона.