Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на годината

ЕС
15:11 - 14 Септември 2022
1854
Косово ще кандидатства за членство в ЕС до края на годината

Властите на Косово възнамеряват да подадат молба за членство в Европейския съюз до края на годината. Това съобщи външният министър Доника Гервала.

"Казахме, че ще кандидатстваме за членство в ЕС, и ще го направим. Уведомихме нашите международни партньори, че целта ни е да кандидатстваме тази година, тъй като искаме да получим статут на кандидат за членство в Европейския съюз по-скоро", каза Гервала, цитирана от „Косово Онлайн“.

По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви, че съхранява в сейфа си седем официални дипломатически ноти, които все още не са публикувани, относно оттеглянето на признаването на независимостта на Косово. Вучич възнамерява да ги публикува, ако Прищина официално подаде молба за присъединяване към международни организации.

На 4 септември 2020 г. във Вашингтон бяха подписани редица ангажименти от страна на лидерите на Сърбия и Косово (Вашингтонските споразумения), включително мораториум върху популяризирането на кандидатурата на Прищина пред международни организации и прекратяване на работата на Белград със световните столици за оттегляне на признаването на независимостта на Косово.

В началото на август миналата година косовският парламент не подкрепи резолюция, която задължава Косово да спазва споразуменията от Вашингтон.