Косово: Тръмп, помощ!

Балкани
16:30 - 30 Април 2019
3240
Косово: Тръмп, помощ!

Президентът на Косово Хашим Тачи оцени, че Европейският съюз е „прекалено слаб“, за
да разреши различията между Сърбия и Косово и поиска САЩ да се включат в диалога Белград –Прищина. След срещата с върховния представител на ЕС за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини в Берлин, Тачи уточни, че „всички разговори или договори са невъзможни без САЩ“.

След срещата с върховния представител на ЕС за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини в Берлин, Тачи уточни, че „всички разговори или договори са невъзможни без САЩ“.

Повод за размяната на остри реплики между Прищина и Белград стана настояването Косово да бъде призната за суверенна държава, каквото международната общност в по-голямата си част отдавна направи, а Сърбия да получи компенсации за целта чрез промяна на границите. Идеята на западните ни съседи обаче никак не се понрави на организаторите на Берлинския форум - френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Двамата лидери категорично се обявиха против преначертаване на границите на Балканите. А сръбският президент Александър Вучич обидено коментира вчера, че единственото, което е чул по адрес на страната си на срещата в Берлин, са били остри критики срещу управлението в нея и исканията й за равноправен диалог с Косово.