Косово установява дипломатически отношения с Израел

Страната става първата с преобладаващо мюсюлманско население с посолство в Йерусалим

Свят
16:05 - 01 Февруари 2021
2014
Косово установява дипломатически отношения с Израел

Израел и Косово ще установят днес пълни дипломатически отношения, съобщи министърът на външните работи на Косово Мелиза Харадинай-Стубла в официалния си уебсайт, съобщава "Албениън дейли нюз". Церемонията ще бъде виртуална и в нея ще участват външните министри на двете страни Габи Ашкенази и Мелиза Харадинай-Стубла.

Косовският външен министър планираше да посети страната тази седмица, но Израел спря всички полети заради Ковид-19.

Във видео послание, публикувано в социалните медии, министърката на външните работи на Косово говори за "дългогодишно приятелство между нашите два народа" и посочи, че израелците и косоварите са близки в етническо отношение. "(...) въпреки всички предизвикателства, пред които сме били изправени и които засегнаха нашето съществуване, ние останахме непобедими като народи и никога не се предадохме, нито загубихме надежда" .

Тя също така определи признаването от Израел на Косово като "едно от най-великите постижения на нашата страна" и благодари на САЩ, че са улеснили това събитие.

Отношенията между Косово и Израел са последица от постигнатото с помощта на администрацията на американския президент Доналд Тръмп споразумение през септември м.г. между Косово и Сърбия за отваряне на бизнес връзките между двете страни. Това споразумение включваше също нормализиране на отношенията между Израел и Косово и предвиждането двете балкански страни да отворят посолства в Йерусалим.

С това Косово ще стане първата страна с преобладаващо мюсюлманско население, която ще има посолство в Израел в Йерусалим, а Косово и Сърбия ще са първите европейски страни, които ще сторят това, отбелязва албанският вестник. До днес само САЩ и Гватемала имат посолства в Йерусалим. Повечето страни са разположили посолствата си в Тел Авив, отбелязва "Албениън дейли нюз".