Косово върна вечерния час

Ресторантите и баровете ще трябва да затварят рано

Свят
16:35 - 06 Юли 2020
2182
Косово върна вечерния час

Правителството на Косово отново наложи вечерен час в столицата Прищина и други три населени места, за да се спре разпространението на коронавируса в балканската държава, информира АФП.

В балканската държава с население от 1,8 милиона души са регистрирани 3500 заразени и 75 починали от коронавирус.

"Всяко движение на хора извън домовете им е забранено" заради въвеждане полицейски час в градовете с най-много заразени с коронавирус, се казва в съобщение на правителството. Хората няма да могат да излизат навън между 21,00 часа и 05,00 часа, допълват властите.

Косово наложи вечерен час за цялата територия през март и го отмени в началото на юни.

Правителството също нареди днес общественият и частният сектор временно да съкратят работници "само до нивото на необходимия персонал".

Ресторантите и баровете в Косово ще трябва да затварят рано и да ограничат услугите си до тераси и само открити пространства.

"Правим най-доброто за контрол на ситуацията", увери премиерът Авдула Хоти. Министър-председателят добави, че няма да се поколебае да обяви извънредно положение, ако здравните експерти предложат.

От началото на юни балканските държави отчитат по-висока заболеваемост, като в Сърбия всеки ден имат над 300 случаи с коронавирус.