Косово заплаши Сърбия

Ако Белград не признаел Прищина, щял да има проблеми за ЕС

Новини
21:30 - 27 Април 2019
2711
Косово заплаши Сърбия

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай отправи остър ултиматум към Сърбия. Той заяви, че на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин на 29 април Прищина ще иска репарации от Сърбия и предупреди Белград, че ако не признае независимостта на Косово, пътят към Европейския съюз ще бъде блокиран и Сърбия ще загуби влиянието си в региона.

„Това е важен въпрос, който трябва да бъде решен, той е важен за жертвите и за справедливостта, като цяло. Но не мисля, че всичко това ще бъде уредено в Берлин“, каза Харадинай и добави, че делегацията на Косово ще представи някои възгледи и позиции, както и че не очаква да бъде постигнат някакъв по-голям успех.

Косовският министър председател също така отбеляза, че е постигнато определено съгласуване на позициите с президента на страната Хашим Тачи, но няма промяна в решението му относно признаването на Косово в рамките на съществуващите граници.

На констатацията, че освен разграничаването и размяната на територии, като решение, вече се споменава и нещо ново – двоен суверенитет. А навъпроса какво значи компромис за Прищина, Харадинай отговори, че косовската делегация не отива Берлин със стари предложения, разграничаване или размяна на територии.

„Това са приказки от миналия век. В Берлин отиваме повече, за да решим последния въпрос между Косово и Сърбия. Признаването няма да се случи с някоя нова идея или формула", каза още той.