Костадин Ангелов: 11-и сме по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз

Новини
10:21 - 28 Януари 2021
3020
Костадин Ангелов: 11-и сме по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз

"България е на 27 място в ЕС по заболеваемост и 6-о място на Балканския полуостров. Нивото на смъртност в страната е 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг.

От думите на ген. Венцеслав Мутафчийски стана ясно, че според 9-степенната скалата, по която се определят мерките, най-опасни са баровете, след това ресторанти и фитнеси.

Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен - това е пряко доказателство.
Намаляването на заболеваемостта стана много по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има един чудесен резултат в момента, допълни ген. Мутафчийски.

Този вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да бъдем доволни от него. Хората започват да стават недоволни от това, което се случва.

Започват да си искат живота обратно, но за да се върнем в него, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя и обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко критиците ми ще са благодарни, каза още министър Ангелов.

Предстои сключване на договор със седма компания за ваксини. Засега само 2 компании имат разрешение за употреба. При ваксините всеки етап се валидира, след като приключи процесът по производство, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

До края на година се очаква да бъдат доставени 4,4 млн. дози у нас. С двете одобрени до момента ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. души, поясни Кирилов.

Ще предложим имунизация за хората, които участват в процеса на изборите с мобилните секции. Процесът на гласуване отнема между 15 и 20 минути. Ако човек спазва правилата, особен риск няма, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.