Костадин Ангелов: Системата все още издържа

Общество
10:00 - 15 Октомври 2020 (обновена)
3440
Костадин Ангелов: Системата все още издържа

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че въпреки огромния скок на болни и заразени от новия коронавирус, държавата чрез здравната си система все още удържа. Но предупреди, че контролът върху въведените мерки ще бъде увеличен и натискът ще се наложи върху моловете, магазините, нощните клубове и заведенията, защото се наблюдавало масово неспазване на предписанията. "Следим в социалните мрежи снимки и клипчета на млади хора по нощните заведения. Следим със загриженост", заяви Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

Той напомни, че мерките са достатъчно леки и приемливи за всички, за да се спазват. 25 са новозаразените лекари и сестри само за последните 24 часа, отбелязват от НОЩ с тревога. 

Над 1800 са българите, настанени в болниците в страната, с COVID-19, а 67 от тях са в реанимациите. Към днешна дата 19% от леглата са заети с инфектирани, а 6% от интензивните легла са окупирани. 

Петима лекари са в реанимация в момента, борещи се за живота си заради заразата. 

Две са проблемните области в страната към момента - Благоевград и Търговище, като здравният министър призова изрично да не се пътува там, освен при необходимост. "Излишното ходене до там ще доведе до разпространяване на болестта и в други области", подчерта той. 

А държавният здравен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че България е на 22-о място по заболеваемост в ЕС, а на пето - на Балканите. На 14-дневна база смъртността ни отрежда осмото място в ЕС и на пето на полуострова. Заболеваемостта в страната е над 70 на 100 000 души. По ръст обаче сме четвърти в цяла Европа. Чехия е първенецът по взрив на новозаразените. 

Има подмладяване на инфектираните, като това не се отразявало на броя на приетите в болници и на смъртните случаи, уточни Кунчев. "Въпреки голямото увеличение на новите случаи, смъртните също се увеличават, но в много по-малка степен", увери той. 

Обсъжда се 3-степенна скала за решение как да се действа спрямо пандемията в ЕС, но към момента се приема, че графиката на епидемиологията на седмична база на 100 000 души е определяща. И в Благоевград, и в Търговище, тя е над 120 на 100 000 души. В последните 2 седмици пък Плевен и Ловеч са на "дъното" на класацията. 

Кунчев обясни и т.нар. "път на пациента" до интензивното отделение, като той зависи от това колко се е чакало до консултацията с лекар. 

Снимка: Агнес Методиева 

Очаквайте подробности!