Костадинов иска свикване на КСНС, обвини митрополити в разкол

Агонията на политическата система съвпада с готвения и много сериозен удар върху БПЦ, предупреди той

Общество
13:50 - 20 Юни 2024
3351
Костадинов иска свикване на КСНС, обвини митрополити в разкол

Парламентарната група на "Възраждане" иска президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Причината - поставена е под заплаха Българската православна църква. Опасността от разкол е много сериозна - ако начело на църквата бъде поставен разколник, митрополитите ще влязат в конфликт с него.

Лидерът на "Възраждане" обаче не посочва ясно името или имената на разколниците, който се явява заплаха за БПЦ.

Костадин Костадинов, който се опитва да демонстрира грамотност и по църковните въпроси, обясни на брифинг пред журналисти в Партийния дом, че е поставена заплаха Българската православна църква с избора на нов патриарх.

Светият синод трябва да избере от трима митрополити, като един от тях бъде избран за патриарх. Има сериозна заплаха, която витае с все по-голяма тежест в църковните среди - заплахата от повторение на църковния разкол, случил се в началото на 90-те години, предупреди Костадинов.

Според него пръст в казуса има дългата ръка на САЩ, която имала за цел да сложи патриарх начело на държавата. А идеята е той да вкара БПЦ в състояние на разкол с Руската православна църква, повтори опорките на Кирил (Гундяев) Костадинов.

По думите му почвата е подготвена с трима български митрополити и двама епископи, които бяха в сложение с украински разколници.

Ако един от тези бъде избран за патриарх, това означава, че автоматично общението с разколник, който е патриарх, бива прекратено с другите църкви, обясни Костадин Костадинов.

Според него проблемите на БПЦ ще са в сянката на случващото се в парламента. В момента политическата система агонизира, освен ако не се извърши политическо предателство от страна на "Величие".

Агонията на политическата система съвпада с готвения и много сериозен удар върху БПЦ, предупреди Костадинов. 

"БПЦ е важен елемент от системата за национална сигурност колкото и да е разделено обществото ни и колкото и да са празни църквите ни", категоричен бе Костадин Костадинов.

Най-вероятно лидерът на "Възраждане" е бил афектиран от събитията през май, след като Вселенският патриарх Вартоломей се намеси в избора на наследник на дядо Неофит и лично благослови Пловдивския митрополит Николай за бъдещ водач на църквата ни.

Това се случи макар и завоалирано на 19 май във Вселенската патриаршия в Истанбул, и то в деня, когато в Сливен се избираха кандидатите за Сливенски владика. Без да има решение на Синода, Николай заедно със Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския владика Яков, както и с епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, отиде в някогашния Цариград по личната покана на Вартоломей.

Нещо повече - безпрецедентно Николай покани първия сред равни, както е наричан Вселенският патриарх и Архиепископ на Константинопол - Новия Рим, гръцкия духовник Вартоломей да присъства в София на 30 юни като специален гост на Патриаршеския избирателен църковен събор. Тогава ще бъде определен наследникът на дядо Неофит и четвърти Български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г.