Костадинов: През пролетта ни чакат избори две в едно

Сглобката няма да издържи, защото е подкрепяна само от задокеанския фактор, смята лидерът на "Възраждане"

Политика
12:40 - 13 Ноември 2023
3103
Костадинов: През пролетта ни чакат избори две в едно

Най-вероятно през пролетта ще има отново предсрочни парламентарни избори, прогнозира днес във Варна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Според него „сглобката няма да издържи, защото е подкрепяна само от задокеанския фактор“.

Костадинов допълни, че очаква парламентарни избори през април или най-късно през юни заедно с вота за европейския парламент.

Лидерът на „Възраждане“ бе категоричен, че партията няма да подкрепи предложението на управляващите за бюджет 2024. Костадинов представи и кратък анализ за резултатите от изборите. Според него продължава да има опасност от тежка „феодализация“ на Варна и на държавата. "Избирателната активност беше изключително ниска, а близо половината от вота може да влезе в графата купен или корпоративен, като тежестта на втория става все по-голяма", посочи Костадинов, цитиран от БТА.

По думите му при купените гласове хората поне имат някакъв избор, докато при корпоративния работодателите директно заповядват на служителите си за кого да гласуват.

На голяма част от хората им остава само пасивната съпротива, те се отказват да гласуват и стават странични наблюдатели на собствената си съдба, подчерта лидерът на „Възраждане“. Той изрази опасения, че "ако нищо не се промени, няколко големи бизнесмени могат да седнат, да се разберат, и да си разменят кметства, градове, общини".

За ситуацията във Варна той каза, че всички политически сили са загубили на местния вот. Според него фрагментираният Общински съвет, в който влязоха 12 формации, всъщност е може би единственото хубаво нещо, защото когато мнозинството е крехко, те взаимно ще спират претенциите си. На този фон съветниците от „Възраждане“ ще играят ролята на здравия разум и на балансиращия глас, каза Костадинов.