Костадинов за клетвата на съдиите: Днес беше узаконено беззаконието

Политика
21:56 - 26 Януари 2024
4067
Костадинов за клетвата на съдиите: Днес беше узаконено беззаконието

Този избор беше направен в разрез със закона, в разрез с добрите нрави и морала, особено пък днес, с тази безцеремонно проведена клетва. Днес беше узаконено беззаконието. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод положената днес клетва от новите конституционни съдии от квотата на Народното събрание Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да присъства на клетвата.

От днес ние нямаме Конституционен съд, имаме бюро с двама куриери, които вероятно ще разнасят заповедите, които ще им бъдат свеждани. От днес нямаме правова държава, нямаме правов ред. Управляващите ни показаха, че могат да променят всеки един закон както им е угодно, с чудовищното мнозинство от 168 депутати. Такова мнозинство не е имало от времето на БКП. Тези хора очевадно се опияняват от собствената си власт и не го и крият. Това вече не е демокрация, заяви Костадинов.

Днес президентът не дойде, но конституционните съдии като по команда останаха и узакониха беззаконието. Десислава Атанасова каза, че няма нищо против да обсъжда решения, които е вземала като депутат. Това е все един съдия да оневинява сам себе си, посочи лидерът на "Възраждане".

Президентът е надпартийна фигура и опитите да бъде вкаран в партийни боричкания принизяват ролята на президенстката институция. Нужно е да има уважение към тази институция, защото тя е показала, че го заслужава, подчерта Костадин Костадинов.

Той коментира и поправките в правилника за работата на Народното събрание, които предвиждат комисията за контрол над службите за сигурност и специалните разузнавателни средства да се председателства на пропорционален принцип, а не на ротационен както досега, с които управляващото мнозинство отне ръководството на комисията от "Възраждане".

Това беше неуспешен опит за политическа лустрация. Политическата лустрация цели да отнеме възможността на едно лице да упражнява политическа и обществена дейност. Някой ще забрани ли на Николай Дренчев (депутатът от "Възраждане", който беше ротационен председател на комисията преди поправките в правилника – б. ред.) да има достъп до същите документи, до които е имал и преди промените? Не. Това са нескопосани опити да се покаже сила от едни тежко комплексирани хора.

По думите му няма опасност "Възраждане" да остане в изолация.

Как ще стане това, когато ние неведнъж показваме способност да обединяваме опозицията? Гърбът на "Възраждане" е много широк, върху нас се упражняват всички – и отляво, и отдясно. Това нас не ни притеснява, каза още Костадин Костадинов.