Костов: България е чуждо тяло за европейската цивилизация

Според експремиера размаханият пръст от двамата американски сенатори е достатъчно ясен знак за позицията на тамошната администрация

Политика
17:48 - 06 Март 2021
4809
Костов: България е чуждо тяло за европейската цивилизация

"Разбирам, че олигарсите дават пари на много хора. Има администрация, която гласува и е подкупена и са им вдигнати предизборно заплатите. Разбирам, че има пенсионери, на които се дават по 50 лева, но не разбирам защо гражданите гласуват за статуквото. Това каза бившият премиер Иван Костов в коментар за ситуацията у нас преди предстоящите парламентарни избори. 

Костов уточни, че под граждани разбира "истински граждани, а не пост-комунисти, бръшлянови хора, които само се увиват". В интервю за "Дарик" експремиерът каза, че вярва, че може да се стигне до промяна по мирен път.  "Вярвам в демокрацията", акцентира Иван Костов. 

Той коментира и горещата тема след позицията на двама американски сенатори, които обявиха, че корупцията, политизирането на съдебната система и липсата на медийна свобода застрашават отношенията България - САЩ. 

"Обстоятелството, че председателят на външната комисия на Сената на САЩ, демократ, застава зад определено изявление и до него стои най-старшият сенатор - републиканец, говори само едно: Това е много ясен и силен знак към българските политически среди и българските управници. Не е най-силният знак и няма нужда да е по-силен“, посочи Костов. 

Бившият министър-председател смята, че би се нагнетило сериозно напрежение, ако цялата Комисия по външна политика или целият Сенат бяха застанали зад позицията на двамата сенатори. 

"Двамата обаче подсказват, че ако го отнесат във Външната комисия, това ще стане резолюция на комисията веднага. Защото председателят демократ и старшият сенатор републиканец стоят зад този текст“, обясни Костов.

В коментара си той включи и темата за отхвърлените български кандидати за позиции в Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, 

"ВСС опонира на Кьовеши за това, че тя не приема 7 от неговите 10 кандидатури. Какви са тези хора и какво си представят те и какво разбират от света, който ги заобикаля? Изобщо наясно ли са какви позиции заема? И този знак може да се интерпретира по всякакъв начин, като не се познават идеите на онази цивилизация. Ние сме като чуждо тяло в нея", каза Костов.

По думите му обаче това дразни само гражданското общество в България, което още не е много голямо.