Костов: Кожата ми стана твърда като на носорог от зарасналите рани

Политика
09:25 - 11 Април 2019 (обновена)
2296
Костов: Кожата ми стана твърда като на носорог от зарасналите рани

„През последните години често се шегувах, че кожата ми е станала твърда като на носорог от зарасналите рани.” Така образно се изрази бившият премиер Иван Костов в сутрешния блок на Би Ти Ви „Тази сутрин”, часове преди да представи мемоарите си „Свидетелства за прехода – 1989-1999”. Премиерата на дългоочакваната книга е тази вечер в Централния военен клуб.

Някогашният лидер на СДС призна, че основната му слабост е, че често се предоверява на хората и поради тази причина е бил предаван. „Но предателствата са любим спорт не само в България”, отбеляза Костов. Той сподели, че е писал книгата повече от година. „Посткомунистическото общество ще е сърдито заради книгата ми. Тези хора не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат прехода. Те винаги са били срещу средствата, с които той се осъществява. Една от целите на книгата е да се обясни на хората защо днешната ситуация е такава”, обясни бившият министър-председател.

„Да не си мислят читателите, че снимката на корицата е сложена от суета”, коментира Костов с усмивка фотографията, на която е твърде млад. Той уточни, че нарочно е избрана такава снимка, защото книгата е посветена на периода 1989-1999 г. и чрез този фотос той показва, че свидетелства от гледна точка на тогавашните си убеждения, а не от гледна точка на днешните си.

„Митовете тръгват още от самата грешна рецепта на прехода. Тя е една и съща за всички бивши комунистически страни, но беше реализирана различно. Оказа се, че демокрацията има сериозни дефицити”, даде свята оценка Иван Костов. Според него дори в страните от Централна Европа, където преходът се смята за успешен, демокрацията е дала дефицити. Преходът е буржоазна контрареволюция, обясни експремиерът и добави, че преходът е отговорът на буржоазията на комунистическата революция. След което веднага добави: „Но как да правиш буржоазна революция без буржоазия?”

Според Костов в основите на българския преход строи един компромис - създаването на нова Конституция на страната и съгласието на бившите комунисти да стартират реформи.

Голямата грешка, за която Костов признава е, че в България не е била извършена декомунизация по примера на денацификацията, направена във Федерална република Германия от канцлера Конрад Аденауер.

В същото време Костов направи паралел между себе си и Аденауер, като отбеляза, че и двамата са били избрани на високи постове само с един глас разлика. Българският икономист стана на косъм финансов министър в коалиционното правителство на Димитър Попов. По подобен начин с минимална разлика за канцлер на ФРГ е избран и Конрад Аденауер.

„Андрей Луканов заедно с Желю Желев преследваха едно и също нещо - да стартират прехода. Луканов имаше много ясно изразена идея да го управлява така, че да е в полза на неговата политическа сила, а СДС да плати тежката цена и това се случи”, констатира Костов.

"Мафията се роди от контрабандата. Тя беше спорт във всички европейски страни. Тя се извършваше по старите канали на Държавна сигурност. Това бяха първите големи натрупвания на пари. По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир", каза още Иван Костов

"Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше. Имаше стикери, които се лепяха по всички малки магазинчета и пишеше с по три букви кой е охранителят. Тези фирми не получиха лицензи за застрахователи, победихме ги донякъде. Те бяха близки до политически централи и това е ясно на всички", коментира бившият премиер.

"Не се гордея, че съм въвел валутен борд в страната. Така лиших БНБ от нейната независимост и от нейната парична политика", коментира той.

По повод скандала Апартаментгейт Костов каза: "Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и с помощта на баща ми. Живея в дома си от 1981 г. Дълго време в представите на българите живеех като човекът, който е заграбил половината собственост на България. Това не е така. Много хора са представяли собственото си забогатяване като мое".

"Корнелия Нинова не я познавам. Министрите назначаваха хората от техния екип. Трябва да попитате Валентин Василев за назначението ѝ", увери Иван Костов. А на твърденията, че лично той я е назначил за заместник-министър на икономиката в неговия кабинет, го накараха откровено да се засмее.

Бившият премиер планира да напише втора книга, "ако има интерес", в която ще попадне и периодът, в който решава да създаде своята партия - ДСБ.