Костя „забрави“, че води прокремълска партия

Актуални новини
13:22 - 19 Април 2023
2180
Костя „забрави“, че води прокремълска партия

„Не, напротив“. Това отговаря на въпрос "Ако Ви кажа, че сте прокремълска партия, това ще Ви обиди ли?", лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на 28 март, пет дни преди парламентарни избори. Диалогът е част от гостуването му в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Въпрос казвал ли е Костадинов подобно нещо възникна по време на днешното заседание на парламента, в който беше избран негов председател.

По време на дебатите преди гласуването Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, че формацията му няма да подкрепи кандидатурата на Петър Петров от "Възраждане". Основният му довод бе, че партията има идея за развитие на България, която не се споделя от новата коалиция.

"Казвали сте публично, че сте прокремълска партия. В телевизията, г-н Костадинов", каза Василев, а думите му провокираха показно бурен смях от Костадинов, Петров и Цончо Ганев.

Василев добави, че "Възраждане" иска България да се развива в посока, подобна на тази на Руската федерация.

"По вашите събирания се виждат повече руски знамена и по-малко български. Искате неевропейско развитие на България. Борите се в България да се установи режим на управление, подобен на Русия - което идва с по-ниска продължителност на живота, по-големи неравенства, значително по-лоши публични услуги, по-голяма корупция, като цяло една държава, от която българските граждани бягат и емигрират къде - в Европа. Няма как да подкрепим председател, който ще води парламент и председател в тази посока", каза още Василев.

Малко по-късно на трибуната излезе Костадинов, като започна репликата си с думите, че Василев е изрекъл лъжи, като е или незапознат, или подведен.

"Ще се радвам да ми кажете кога някой от "Възраждане" е казвал, че е прокремълска партия", каза Костадинов. Оказва се, че авторът на думите е самият той.

Въпросът на Цветанка Ризова в предаването идва минути, след като Костадинов заявява, че България не би следвало да се притеснява от нападение от Русия, а това над Украйна обяснява с водена с години гражданска война срещу собственото ѝ население. След това водещата заявява, че, ако руснаците, които живеят във Варна или в Поморие кажат, че се чувстват притеснени, Владимир Путин може да реши да нападне България, за да си успокои населението.

Това Костадинов определя като "несвързани внушения", а Украйна била част от историята на Русия, като това давало повод последната да търси защита на човешки права. "С бомби, репресии, оръжия?", пита Ризова, а отговорът на Костадинов е, че така го правят САЩ. Попитан в крайна сметка обидно ли е "Възраждане" да е прокремълска партия, Костадинов отговаря отрицателно и добавя, че споделя американската практика и не вижда какъв е проблемът.

"Възраждане" последователно оправдава агресията на Русия в Украйна, като в края на януари тази година депутатът от партията Николай Дренчев заяви, че единствената грешка на Владимир Путин била, че не направил блицкриг в страната.