Костя изригна: Българското разузнаване ме предаде на Киев!

Политика
13:12 - 04 Май 2022
6289
Костя изригна: Българското разузнаване ме предаде на Киев!

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов вдигна кръвно и от парламентарната трибуна по време на дебата за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна обяви, че черният му печат за вход в страната, жертва на руската агресия, се дължи на българското разузнаване. "Българското разузнаване ме предаде", съобщи той.

Костадинов обвини политиците "за" военни доставки за Украйна, че се срещали с режима на Киев. "Защото едни и същи са ви поръчители и собственици. А българското правителство ни тласка към същото, към което Зеленски и Порошенко го правеха 8 години", смята възрожденецът.  

И взриви залата, като обяви, че българите в Украйна лично му казали:

"Чакаме руските войски да дойдат да ни освободят, защото 8 години ни тероризират". От място депутатите от ДБ не останаха мълчаливи. Но Костадинов ги посече: 

"Вие, от Демократична Украйна, мълчете!". "Няма по-позорно изявление от това. Бомбони ли падат над Одеса, или ракети", не му остана длъжна Антоанета Цонева от ДБ. 

"Сменени бяха имена на наши сънародници. Елена стана Олена, Никола стана Микола, Владимир стана Володимир. Един не остана. Какво мислят ДПС по въпроса?", пита още председателят на "Възраждане". 

"Биха бити общински съветници, един щеше да ослепее, имаше обругаване на български паметници, да не говорим, че бяха затворени всички български училища. А сега имат право само на неделни, без помощта на украинската държава. Всичко това се случваше при срамното бездействие на българската държава", продължи с обвиненията той. 

И произведе новина:

"Източва се държавният резерв - товарят се стари наши военни запаси, но се товарят и горива за Украйна". 

Той репликира Станислав Балабанов от ИТН, който говори за масовите гробове в Буча и падането на ракети, докато той и българската делегация там начело с премиера Кирил Петков бяха там, като заяви, че върху "Царевна" е имало директни попадения от украинската армия, докато моряците са били държани там заложници в продължение на 54 дни. 

Костадинов ядоса и ДБ, и ИТН с думите, че бил единственият, срещнал се с бесарабските българи в Украйна. Кирил Симеонов от партията на Слави му напомни, че всъщност е бил първият български депутат, отправил се към Източна Украйна още на 5 март, за да предостави помощ на сънародниците ни там. Това според Костадинов обаче не обвързвало неговите с държавническите действия, по думите му, бездействия по отношение на бесарабските българи.