Костя Копейкин обвини Мирчев в лъжа... с лъжа

Нидерландия нямала никакво намерение да ни дава Ф-16 в замяна на МиГ-29 за Украйна, твърди русофил номер 1. Но това не е вярно

Политика
14:15 - 15 Ноември 2022
3744
Костя Копейкин обвини Мирчев в лъжа... с лъжа

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който днес трябва да седне на масата за преговори с "Продължаваме промяната", макар и формално, за съставянето на кабинет, лансира поредна фейк новина - този път в опит да изобличи неточност, изречена и написана от депутата от ДБ Ивайло Мирчев. 

Копейкин изригна с искане към фактчекърите у нас да напишат, че Мирчев е лансирал лъжа. Но замаза апела си... с друга лъжа - този път обвързваща и служебния министър на отбраната Димитър Стоянов. 

За какво става въпрос? 

Миналата седмица кабинетът на Марк Рюте в Нидерландия обяви, че се обмисля готовност за предоставянето на холандски изтребители F-16 на страни от Източна Европа, членки на НАТО, в замяна на тяхно решение да дарят своите съветски бойни единици като МиГ-29 на Украйна за отбрана от руската страна във войната. 

Мирчев разтълкува това като златен шанс за служебното правителство да се възползва от подобна оферта, още повече, че България се готви да посрещне чисто новите си изтребители от САЩ F-16 Block 70. И отправи конкретно питане до военния министър Стоянов за възможностите страната ни да се договори с холандските власти. 


Ивайло Мирчев

Според Копейкин обаче той бил излъгал. 

"Единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите - инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България“, както нагло и лъжливо се самоопределя американската страница, вече почти седмица мълчи за лъжата на Ивайло Мирчев, депутат от Демократична България.

Припомням, че в петък той излъга, че Холандия щяла да ни даде подарък самолети Ф-16, ако ние на свой ред сме си били подарили нашите МиГ-29 на Украйна.

Освен това изпрати и запитване до Министерството на отбраната, откъдето излезе официална информация, че Холандия няма никакво намерение да ни дава каквито и да било самолети", твърди Костадинов. 

Справка на Lupa.bg разкрива, че въпросите на Мирчев до Стоянов са обработени от деловодството, но отговор от министъра все още не е пристигнал. Същото питане е отправено и до служебния външен министър Николай Милков. Разбира се, очаквано също все още без отговор. Така че самият Костадин Костадинов лъже. 

Димитър Стоянов каза, че официална покана от Нидерландия за бартера няма.

Но Мирчев не е споменавал да очаква постъпки от Амстердам за целта, а пита за действията на родна почва така, че той да бъде осъществен, особено предвид гласуваната от НС военно-техническа помощ за Киев и предстоящото извеждане от въоръжение на част от миговете у нас, заради което ще се наложи взимането на т.нар. "междинен" изтребител, за да се изпълнява по нормален ред мисията Еър полисинг.