Котка зарази лекарка с Ковид-19 в Тайланд

Новини
12:29 - 15 Юни 2022
1760
Котка зарази лекарка с Ковид-19 в Тайланд

Тайландска ветеринарна лекарка се е заразила с Ковид-19 от котка и това предизвика вниманието на научната общност, съобщи ЮПИ.

За този първи потвърден случай на предаване на новия коронавирус от котка на човек съобщава в последния си брой специализираното издание „Имърджинг инфекшъс дизийзиз“.

Съпрузи в Тайланд се разболели от Ковид-19 и се наложило да бъдат настанени в болница. Котката им също била приета във ветеринарна клиника, където кихнала в лицето на лекар по време на прегледа. Докторката носела маска, но очите ѝ не били защитени. Три дни по-късно тя се разболяла. По-късно и ветеринарката, и животното дали положителен тест за новия коронавирус.

Канадски експерт обаче твърди, че първият случай на заразяване на човек от котка не бива да плаши стопаните на домашни любимци, макар че е важно напомняне да се вземат предпазни мерки.

„Смятам за важно да осъзнаем, че този вирус може да се пренася между видовете“, каза неотдавна за „Ню Йорк таймс“ ветеринарният специалист д-р Скот Уийс.

Случаят с предаването на заразата от котка на човек в Тайланд не е изненада, защото пренасянето на вируса от домашен любимец на човек отдавна се смята за възможно, каза Уийс, преподавател във Ветеринарния колеж на университета на Гуелф в Онтарио, Канада. Той е и директор на университетския център за обществено здраве и зоонози.

През последните две години Уийс и колегите му са изследвали детайлно заразяването с Ковид-19 между хора и животни. Проучванията им са се фокусирали върху котките, защото те са изложени на завишен риск от дихателни инфекции.

Други изследвания също са установявали, че стопаните могат да заразят котките си и че домашните любимци понякога се заразяват един от друг.

В блога си Уийс отбелязва, че предупреждава хората, общуващи с животни, да вземат мерки, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус.

Ако някой в домакинството се разболее, трябва да пази и хората, и домашните любимци около себе си. Котките може да се заразят и да разпространят вируса сред други хора и животни в домакинството, смята експертът.