Ковачевски: Днес битките се водят на дипломатическото поле, не на бойното

Новини
19:03 - 02 Август 2023
2103
Ковачевски: Днес битките се водят на дипломатическото поле, не на бойното

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски положи цветя днес на паметника на Свободата - "Сила, слава и победа“ на крепостта Кале в Скопие по случай държавния празник на страната Илинден – Ден на републиката.

Решителността и духът на сплотеност на Илинден от 1903 г. и АСНОМ (Антифашистко събрание за освобождение на Македония) от 1944 г., както и непоклатимата вяра и настойчивост, създали огнището на родината ни, днес са нашата пътна карта към бъдещето, каза Ковачевски на церемонията по отбелязването на държавния празник.

В сръбския манастир "Св. Прохор Пчински" на 2 август 1944 г. се е провело първото заседание на АСНОМ, което в Република Северна Македония се смята за началото на държавността.

Той добави, че преди битките са били на бойното поле, а днес - на дипломатическото. Премиерът на РСМ изтъкна, че днес страната е 30-ият пълноправен член на НАТО с перспектива до 2030 година да осъществи и другата си стратегическа цел – членство в ЕС.

"И днес Републиката се нуждае от ново държавническо решение на днешното поколение народни избраници, с което държавата и гражданите ще продължат по пътя на напредъка. И днес е необходимо да се обърнем към наследството, оставено ни от илинденци и асномци. Въпреки че по-рано историята оценяваше избухването на Илинденското въстание като преждевременно, днес то се възприема като неизбежно и необходимо. Благодарение на това днес имаме своя държава, единна македонска държава. Наше огнище," подчертава Ковачевски.

"Дали ще следваме визията и смелостта на илинденци и асномци и ще изградим европейска държава, интегрирана в голямото европейско семейство, или ще останем сами и изолирани, е само наше решение," каза още Ковачевски.

Държавният празник на Република Северна Македония, Деня на Републиката – Илинден, тази година се чества днес под мотото „120 години Илинден – родно огнище”.

Отбелязването на празника започна тази сутрин, когато правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Буяр Османи, министъра на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и заместник-министъра на правосъдието Виктория Аврамовска Мадик положиха цветя на паметника на АСНОМ в парка "Жена Борец“ в Скопие, на паметника на Никола Карев пред парламента и на паметника на Методи Андонов-Ченто в Скопие.