Ковачевски обвини : Ние изпълнихме обещанията си , а България не си свърши работата

Премиерът на Македония заръча на посланика на ЕС в страната Дейвид Гиър да ни предаде разочарованието си

ЕС
18:26 - 23 Януари 2024
4162
Ковачевски обвини: Ние изпълнихме обещанията си, а България не си свърши работата

През Брюксел посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър да предаде на България, че не е изпълнила ангажимента си за инфраструктурата до ГКПП Деве баир (при Кюстендил) и Клепало (при Струмяни). За това призова премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на откриването на ремонтираната пътна отсечка Крива Паланка – ГКПП Деве Баир. 

В словото си при откриването на пътната отсечка, разпространено от правителствената пресслужба, Ковачевски посочва, че тъкмо тази пътна отсечка е била обект на разговорите в първия му ден като премиер на Северна Македония с тогавашния премиер на България Кирил Петков и министрите на транспорта на България и Северна Македония.  

„Тогава казахме, че ще ремонтираме тази пътна отсечка и ще изградим трета лента, която тогава не съществуваше, ще направим рехабилитация на пътя към Страцин и ще започнем работа по скоростния път от Ранковце до Крива Паланка, по който се работи с ускорени темпове. Ние изпълнихме обещанието си. Сега искам да кажа на посланик Гиър и на медиите, да кажат на настоящия министър-председател на България и на бившия премиер на България Кирил Петков, който все още е председател на партия „Продължаваме промяната", че не са си свършили тяхната работа. Нито завършиха участъка от пътя при Кюстендил, нито завършиха участъка от българска страна до ГКПП Клепало”, казва Ковачевски.

Инвестицията за рехабилитация и разширение на 13 километровата отсечка на пътя от Крива паланка към ГКПП Деве баир с България е 12,2 милиона евро, осигурена чрез безвъзмездна помощ от ЕС и подкрепа от ЕБВР, и е част от Коридор 8.  

„Реализацията на пътните трасета, които са част от Коридор 8 и Коридор 10Д, са от особено значение за нас, тъй като инвестициите в тези два коридора са политически и икономически залог за нашето европейско бъдеще. Вече пуснахме в експлоатация магистралата Куманово-Страцин, която беше рехабилитирана за първи път след повече от 30 години и където са инвестирани около 12 милиона евро. Строителните дейности по скоростния път Ранковце - Крива Паланка са в ход и сега с рехабилитацията на пътя от Крива Паланка до ГКПП Деве баир завършваме източната част на Коридор 8”, посочи Ковачевски, който допълни, че по този начин Северна Македония укрепва връзките си със своите съседи и създава възможности за нов бизнес, включително местни компании, и стимулира икономическия растеж и търговията. 

На пускането в експлоатация на пътната отсечка Крива паланка - ГКПП Деве баир са присъствали посланикът на Европейския съюз в Северна Македония Дейвид Гиър, директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие за Северна Македония Фатих Туркменоглу, министрите на транспорта Благой Бочварски и на земеделието Люпчо Николовски, директорът на Общественото предприятие за държавни пътища на страната Еюп Рустеми, кметът на Крива Паланка Сашко Митковски.