Ковачевски се чу със Зеленски и обеща да посети Украйна

В разговора беше обсъдена и досегашната помощ и подкрепа, оказвана от Северна Македония

Украйна
14:30 - 09 Януари 2023
9388
Ковачевски се чу със Зеленски и обеща да посети Украйна

Министър-председателят Димитър Ковачевски в телефонен разговор с президента на Украйна  отбеляза, че Северна Македония ще продължи да подкрепя Украйна, съобщиха в Twitter от македонското правителство.

"Войната, която Русия започна преди почти година, е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН. Украйна е независима и суверенна държава с пълно притежание на своята териториална цялост. Агресията, извършена от Русия, заслужава най-строго осъждане, защото освен нарушаване на нормите, тя причинява и големи човешки страдания и влошава световната икономика“, каза премиерът Ковачевски, допълват информацията на сайта си от македонското правителство. 

В разговора беше обсъдена и досегашната помощ и подкрепа, оказвана от Северна Македония на Украйна. Президентът Зеленски изрази своята благодарност за цялата помощ и подкрепа досега. Северна Македония, като член на НАТО, ще продължи да помага на Украйна по всички необходими начини.

Специален акцент в разговора беше развитието на събитията на военния фронт, както и ролята на ОССЕ във възможностите за прекратяване на войната. „Като министър-председател на страната, председателстваща ОССЕ, ще посетя Украйна“, подчерта премиерът Ковачевски.