Ковачевски се среща с Фон дер Лайен и Вархели утре

Тази междуправителствена конференция е от историческо значение за Северна Македония

ЕС
17:54 - 18 Юли 2022
2533
Ковачевски се среща с Фон дер Лайен и Вархели утре

Министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски ще ръководи официалната правителствена делегация в Брюксел, която ще участва в първата междуправителствена конференция утре в Съвета на Европейския съюз.

Както съобщиха от правителствената пресслужба, „тази междуправителствена конференция е от историческо значение за Северна Македония, тъй като бележи началото на преговорите за пълноправно членство на страната в ЕС“.

Според дневния ред премиерът Ковачевски заедно с албанския премиер Еди Рама ще имат утре среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В рамките на посещението в Брюксел за утре е обявено началото на скрининга за Република Северна Македония и работна среща на премиера Ковачевски с еврокомисаря по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархели, на която ще присъстват и двете делегации.

Като част от официалната правителствена делегация, за Брюксел пътуват и първият вицепремиер Артан Груби, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, както и министрите на външните работи Буяр Османи, на вътрешните работи Оливер Спасовски, на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и за информационно общество и администрация Адмирим Алити и други висши служители на правителството.