Ковачевски вижда РСМ в ЕС до 2030 г.

ЕС
13:33 - 17 Март 2023
1792
Ковачевски вижда РСМ в ЕС до 2030 г.

Пред нас е възможността за членство в ЕС до 2030 г. Това каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на Съвета за стабилизиране и асоцииране, който се провежда днес в Скопие, съобщават от македонското правителство. 

„След многобройни предизвикателства по пътя към членство в Европейския съюз, Република Северна Македония миналата година, с политическа смелост, най-накрая направи историческа стъпка и започна преговорите за присъединяване, които бележат началото на нова качествена фаза в отношенията с ЕС", каза той.

Премиерът на Северна Македония се похвали, че страната е подписала първото официално споразумение на македонски език с Фронтекс. По думите му това ясно потвърждение за защитата на идентичността маркери.

"Правителството, което ръководя през следващия период, също ще положи всички усилия, за да завърши навреме началната фаза и да даде възможност за динамика на преговорите“, каза премиерът Ковачевски.

Той каза, че правителството работи със силен фокус върху прилагането на необходимите реформи, особено в областта на върховенството на закона, и че ангажиментът за насърчаване на добросъседските отношения от продължава развитието на диалог, основан на взаимно уважение, в духа на европейските ценности.