Ковчегът на Пеле тръгна от "Вия Белмиро" (ВИДЕО)

Кръщават пристанището Сантос на Краля, ще има и стипендии за спортисти на неговото име

Топ
17:09 - 03 Януари 2023
2854
Ковчегът на Пеле тръгна от "Вия Белмиро" (ВИДЕО)

Хиляди се събраха пред стадиона на Сантос в Сао Пауло, където да си вземат последно сбогом с легендарния Пеле, който почина на 82-годишна възраст след дълга битка с рака.

Ковчегът на Краля беше поставен на центъра на "Вия Белмиро", а феновете имаха 24 часа, за да отдадат почит на Пеле. В Бразилия ще бъде обявен 3-дневен национален траур.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино пристигна в Сантос, преди вратите да бъдат отворени за феновете, за да се сбогува с Краля, придружен от Алехандро Домингес от КОНМЕБОЛ и Еналдо Родригес, президент на Бразилската футболна конфедерация.

Звездата на бразилския национален отбор Неймар обаче не успя да се прибере в родината си да се сбогува с Пеле заради ангажиментите му с ПСЖ. Той все пак успя отдалеч да се сбогува с краля и изпрати венец в негова чест.

Губернаторът на Сао Пауло - Тарсисио де Фрейтас, похвали инициативата на правителството на Лула да кръсти пристанище Сантос, най-голямото в Латинска Америка, на името на Пеле. Губернаторът пристигна във "Вия Белмиро" в 16:00ч. българско време.

„За Бразилия е чест да има най-великия играч на всички времена. Видяхме, че федералното правителство да обяви допълнение към името на пристанището, то е най-важната структура в Сантос. Както и да бъде почетен, ще бъде малко" каза той.

Кметът на Сао Пауло - Рикардо Нунес, също беше на поклонението и обяви, че ще кръсти общинска програма за стипендии за спортисти на името на Пеле.

„Ще имаме специфичен вид стипендия с името на Пеле, за да дадем стимул на младите хора от покрайнините на Сао Пауло“, каза той.

Неймар да Силва Сантос - бащата на Неймар, се появи по молба на сина си и разкри, че последният контакт между нападателят на ПСЖ и Пеле е бил по телефона. Ето какво друго сподели той: "Синът ми ме помоли да бъда тук вместо него, за да подкрепя семейството на Пеле. Ние не загубихме само спортиста, ние загубихме гражданина и човека Пеле и това ни прави много тъжни."

На поклонението пристигна и треньорът на Сантос Одаир Хелман. Той заяви, че фланелката с №10 трябва да бъде почитана на терена. Идеята за оттегляне на номера в чест на Краля на футбола беше обявена от Сантос, но клубът се отказа от идеята.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва присъства на погребението на Пеле.

Поклонението е отразено от 1156 журналисти от 31 държави: Германия, Саудитска Арабия, Аржентина, Армения, Бразилия, Катар, Канада, Чили, Китай, Колумбия, Испания, САЩ, Франция, Нидерландия, Англия, Италия, Израел, Япония, Мексико, Парагвай, Португалия, Полша, Република Чехия, Румъния, Русия, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна и Венецуела.

Дъщерята на Пеле - Кели Насименто, публикува в Инстеграм снимка с ковчега на баща си. Внучката на Краля - Стефани Насименто, също използва социалните мрежи, за да се сбогува с дядо си.

След края на поклонението на стадион "Вия Белмиро", ковчегът с тялото на футболиста потегли към т.нар. "Вертикално гробище" в Сантос, където Пеле през 2003 г. си купува място на 9-ия етаж в чест на баща си Дондиньо, който играе с №9. Въпросното гробище се намира на място, откъдето има добър изглед към стадиона на Сантос.

Пред дома на майката на Пеле - доня Селесте, се събра огромна тълпа, която очаква ковчегът с легендата да мине оттам. Именно къщата на родителите на Пеле в Сантос ще бъде последната спирта на ковчега с тялото на Пеле преди да бъде отнесено на гробището.